18 januari 2021

Wat is een HTTP status code?

4 minuten lezen
Webanalytics

Een HTTP status code is het antwoord van een server op een HTTP verzoek, uitgedrukt in een cijfercode. Wanneer een browser een verzoek maakt richting een server om een pagina te laden, maakt het een HTTP verzoek. Dit verzoek wordt door de server beantwoordt met een status code. De status code geeft meer informatie over opgevraagde pagina is.

Een HTTP status code, of status code, is geen onderdeel van de content op een website. Het is een soort notitie die op een webpagina geplakt is door de webserver. Het geeft de browser informatie over de opgevraagde webpagina. Een menselijke gebruiker zal de status code niet tegen komen tijdens het browsen (op status code 404 na). Een bot zoals een zoekmachine crawler krijgt deze status codes echter wel te zien. Als je de eigenaar of developer van een website bent, is het van belang dat je weet wat een status code is en wat deze inhouden.

Tip: Gebruik onze HTTP Header checker om uit te vinden wat de status code van een pagina is.

Wanneer je een website bezoekt door op een link te klikken of het adres in te voeren in de browser, wordt er een ‘HTTP response request’ aan de webserver van de website gemaakt. In dit verzoek vraagt de browser om de gegevens die in de HTTP header van de website staan. Naast de host, het pad en de HTTP versie bevat de HTTP header ook de status code van een webpagina. De webserver verwerkt dit verzoek en verzamelt de opgevraagde gegevens. Deze wordt vervolgens teruggestuurd naar browser zodat de browser weet of hij de pagina correct kan laden, of dat er een vervolgstap nodig is.

Een status code bestaat uit drie cijfers. De combinatie van de drie cijfers heeft elk een eigen betekenis. De status codes worden opgedeeld in vijf categorieën:

  • Informatief (status code 100 tot 199): Geven meer informatie over de opgevraagde pagina. De server is het verzoek nog aan het verwerken.
  • Succes (status code 200 tot 299): Groen licht om door te gaan. De server geeft het verwachtte antwoord op het verzoek
  • Redirects (status code 300 tot 399): Het verzoek is ontvangen door de server maar je bent doorverwezen naar een andere pagina.
  • Error aan website kant (status code 400 tot 499): De opgevraagd pagina kan niet worden bereikt. Bijvoorbeeld: de opgevraagde pagina bestaat niet.
  • Error aan server kant (status code 500–599): Het verzoek is verzonden, maar de server heeft hem niet ontvangen door problemen aan de server kant.
pagina niet gevonden 404

Als eigenaar, SEO specialist of developer is het belangrijk de status codes te herkennen. Wanneer een je een 5xx status codes tegen komt is het belangrijk om te weten dat het een probleem aan de server kant is. Wanneer je een status code 4xx tegen komt, is dit iets wat bezoekers tegen kunnen komen, waardoor het van belang is dit snel op te lossen. Je gaat dan na of je recent wijzigingen aan pagina’s heb gemaakt of pagina’s hebt verwijderd.

Het loont niet alleen de categorieën te herkennen, maar ook om de meest bekende status codes te leren.

De status code 200 is de status code die de browser wilt ontvangen. De status code 200 geeft aan dat alles in orde is en dat de pagina goed functioneert.

Een status code 301 wordt ingezet om alle bezoekers van een URL door te verwijzen naar een andere URL. In tegenstelling tot de 302 status code gaat het hier om een permanente doorverwijzing. Dit wordt vaak ingesteld als een pagina verwijderd wordt om bezoekers door te sturen. Als voordeel wordt bij een permanente redirect alle linkwaarde die de oude URL heeft opgebouwd ook doorgestuurd naar de nieuwe URL.

In tegenstelling tot een status code 301, wordt een status code 302 ingesteld als het om een tijdelijke wijziging gaat. Bezoekers worden wel doorgestuurd naar de nieuwe URL, maar doordat zoekmachines het als een tijdelijke doorverwijzing behandelen, wordt de linkwaarde niet doorgestuurd naar de nieuwe URL. Het is niet aan te raden de status code 302 te gebruiken voor permanente wijzigingen.

Een status code 404 wordt doorgegeven als de opgevraagd pagina niet gevonden kan worden. Er wordt niet aangegeven of deze missende pagina tijdelijk of permanent is. Een 404 pagina is iets wat webmasters snel opgelost willen hebben, want het is een doodlopend einde dat bezoekers tegen kunnen komen op de site. Als je geluk hebt browsen ze verder op de website, maar ze kunnen ook de site verlaten en het antwoord op een andere website zoeken.

Net als een status code 400, geeft een status code 410 aan dat de opgevraagde pagina niet gevonden kan worden. Alleen bij een status code 410 is de pagina voorgoed verdwenen. Het is een manier om aan een zoekmachine aan te geven dat de pagina niet meer bestaat en ook niet meer terug komt. Hierdoor zal het uit de SERP verwijderd worden.

Als de browser een verzoek stuurt, maar geen antwoord van een server krijgt, is er een probleem met de webserver. Bezoekers en crawlers kunnen de website niet bereiken, wat het noodzakelijk maakt om het probleem te onderzoeken en de website zo snel mogelijk weer live te krijgen.

Vergelijkbaar met status code 500, geeft status code 503 aan dat er een probleem is met de server. De browser ontvangt geen antwoord op het uitgestuurde verzoek. In tegenstelling tot status code 500, geeft status code 503 aan dat (naar verwachting) om een tijdelijk probleem gaat. Het is een advies aan zowel menselijke bezoekers als crawlers om later terug te komen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij onderhoud aan de website of server.

Content

Neem contact met ons op

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *