6 november 2020

Wat is AMP?

3 minuten lezen
Snelheid

AMP, voluit Accelerated Mobile Pages, is een nieuwe ontwikkeling van Google dat gericht is op de laadsnelheid voor mobiele gebruikers. AMP zorgt er voor dat er een kopie van een webpagina gemaakt wordt, waarbij alle overbodige styling en informatie uit de broncode gehaald wordt. Hierdoor blijft er een uitgeklede versie van de pagina over die veel sneller geladen kan worden. De techniek is gebaseerd op AMP HTML: een open-source framework waarmee lichtgewicht pagina’s gemaakt kunnen worden.

Accelerated Mobile Pages, oftewel AMP, is een project dat Google gestart is om de ervaring van de mobiele gebruikers te verbeteren. Alhoewel het een initiatief van Google is, is het neergezet als een open-source project, zodat iedereen hier gebruik van kan maken. Het is namelijk algemeen bekend dat een website zo snel mogelijk dient te zijn. Dit is voor de gebruiker prettig, maar het kan ook de ranking in de zoekmachine helpen. Een belangrijke rankingfactor is namelijk de snelheid waarmee een pagina laadt. Zeker met de introductie van mobile-first indexing en het belang van een snelle website op mobiele apparaten en formaten, wordt continu gezocht naar optimalisaties om de website sneller te krijgen. AMP is hier één mogelijkheid in.

Kort gezegd wordt bij een AMP versie een webpagina gestript van alle elementen en code voor elementen die niet nodig zijn voor een gebruiker, zonder de essentie van de pagina te verliezen. Maar het gaat verder dan alleen codewerk. Denk bij AMP ook aan een efficiënte manier van caching en het gebruik maken van Google’s Content Delivery Network (CDN). Er zijn natuurlijk voordelen aan een snelle pagina. Naast dat het voor de gebruiker prettig browsen is, is het dus ook een belangrijke rankingfactor. Er is echter nog een leuk voordeel. Om het gebruik van AMP te stimuleren voegt Google aan pagina’s die voldoen aan de AMP voorwaarden een bliksemschicht in de SERP. Nog een manier om extra op te vallen dus.

AMP in zoekresultaten voorbeeld

Bij het juist implementeren van AMP komt echter wel wat bij kijken. AMP is geen toevoeging van je huidige pagina’s. Een AMP pagina bestaat naast je huidige pagina’s. Gelukkig is er veel documentatie te vinden over het onderwerp en de implementatie hiervan zoals op AMPProject.org. Websites die gebruik maken van populaire CMS systemen als WordPress hebben bovendien het geluk dat er steeds meer eenvoudige oplossingen gemaakt worden. Bekijk ook zeker de 10 principes van AMP.

Zodra je de website AMP-ready gemaakt hebt, is het verstandig te controleren of dit juist is geïmplementeerd. Hiervoor kun je gebruik maken van de validator van AMPProject.org en de AMP Testing tool van Google. Een correct geïmplementeerde AMP versie is tevens terug te vinden in Google Search Console.

  • Een logische URL structuur. Er bestaan twee varianten van de pagina naast elkaar, dus zorg voor een logische URL voor de AMP versie. Voorbeeld:

Normale URL: https://www.sdim.nl/helpcentrum/begrippenlijst/wat-is-amp/

AMP URL: https://www.sdim.nl/helpcentrum/begrippenlijst/wat-is-amp/amp/

  • Een juiste onderlinge verwijzing: Om duplicate content te voorkomen moet de onderlinge relatie aangeduid worden. Dit kan via de rel=”amphtml” attribuut en een canonical in de broncode. Voor het bovenstaande voorbeeld zou dat zijn:

AMP URL: <link rel=”amphtml” href=”https://sdim.nl/artikelen/amp-betekenis/amp/” />

Standaard URL: <link rel=”canonical” href=”https://sdim.nl/artikelen/amp-betekenis/” />

De implementatie van AMP voor WordPress websites is eenvoudig gemaakt. Zo zijn er al AMP plugins beschikbaar voor WordPress, waaronder ook een officiële die gemaakt is door het team van Automattic. Deze kun je installeren vanuit de plugin database in WordPress. Na het downloaden kun je deze activeren en de plugin doet vervolgens het belangrijkste werk voor jou. Hierdoor hoef je niet zelf AMP pagina’s aan te maken.

AMP logo

Hulp nodig bij website snelheid?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *