23 februari 2021 (Laatst bijgewerkt: 26 november 2024)

Wat is een 301 redirect?

2 minuten lezen
Redirect

Een 301 redirect is een permanente verhuizing van een URL of domeinnaam naar een nieuwe locatie, waarbij de opgebouwde ‘SEO waarde’ (vindbaarheid) wordt doorgestuurd. Een 301 redirect is een HTTPs status code.

301 redirects worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Hieronder enkele voorbeelden:

Bestaat een pagina niet meer? Stel dan een 301 redirect in naar een zo relevant mogelijke nieuwe bestemming. Zo voorkom je dat gebruikers terechtkomen op een 404 pagina.

Migreert een website naar een ander domein? Dan worden er 301 redirects ingesteld van de oude URL, naar een zo relevant mogelijke URL op het nieuwe domein. Wanneer de gebruiker op een URL van het oude domein in de zoekresultaten klikt, wordt deze netjes doorgestuurd naar de URL op het nieuwe domein.

Bestaat er meer dan één pagina met dezelfde inhoud? Dan kan één van de pagina’s gezien worden als duplicate content. Vaak wordt dit opgelost door middel van een canonical tag. Wil je echter maar één pagina behouden? Stel dan redirects in naar de best presterende pagina.

Een 301 redirect wordt ingesteld via een plugin in het CMS, via de server, of via het .htaccess bestand van de website. 301 redirects worden meestal via een plugin in het CMS ingesteld, vanwege het gebruikersgemak. Het .htaccess bestand is een gevoelig bestand, waarbij kleine fouten bij het instellen van redirects (of andere werkzaamheden) grote gevolgen kunnen hebben. Ga dus enkel met het .htaccess bestand aan de slag bij voldoende ervaring!

Een bekende plugin voor het instellen van redirects in WordPress is de Yoast WordPress SEO plugin. Hiervoor is wel de premium versie van de plugin nodig. Voor het instellen van een redirect is de oude URL nodig en de nieuwe bestemmings URL.

Zorg dat er bij het instellen van 301 redirects geen redirect chains of redirect loops ontstaan. Redirect chains ontstaan wanneer er met een tussenstap naar de pagina geredirect wordt. Dit is zonde van het crawl budget van de zoekmachine en eenvoudig op te lossen door meteen naar de juiste pagina te verwijzen. Redirect loops daarentegen ontstaan wanneer er een redirect wordt ingesteld naar een pagina en deze nieuwe pagina een redirect bevat naar de oude URL. Hierdoor blijft de browser redirecten en wordt de pagina onbereikbaar.

Samenwerken met SDIM

Hulp nodig met redirects?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *