Gestructureerde gegevens zijn al jaren een waardevolle toevoeging aan een website. Het zorgt ervoor dat zoekmachines de content op een webpagina beter begrijpen. Dit draagt bij aan een betere indexering. Hoewel er verschillende manieren zijn om structured data toe te voegen aan de webpagina’s, adviseert SDIM implementatie via JSON-LD. In dit blog wordt uitgelegd wat JSON-LD precies is én wat de voordelen zijn van deze methode ten opzichte van microdata en RDFa.
Wat is JSON-LD?
JSON-LD staat voor JavaScript Object Notation for Linked Data. Het is een W3C standaard, ontwikkeld door de JSON for Linking Data Community Group. Met behulp van deze methode kunnen gestructureerde gegevens worden geïmplementeerd op een webpagina. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de markup afkomstig van schema.org.
Wat zijn de voordelen van deze indeling?
JSON-LD heeft diverse voordelen ten opzichte van de andere twee formaten (Microdata en RDFa):
- Het schema kan als losse code in de broncode worden geplaatst
Data kan onafhankelijk van HTML in de brontekst worden geïmplementeerd. Dit is anders dan bij Microdata en RDFa. - Beter leesbare brontekst
Doordat HTML en het structured data schema strikt van elkaar gescheiden zijn, wordt de brontekst veel makkelijker leesbaar. - Dynamische implementatie
Het is mogelijk om data via de backend in te voeren, uit een database uit te lezen en automatisch te genereren met behulp van een template. Dit is ontzettend efficiënt wanneer er op grote schaal structured data wordt toegevoegd aan pagina’s met veranderlijke content. - Voorkeursmethode
JSON-LD is de voorkeursindeling van grote zoekmachines zoals Google.
Verschil tussen JSON-LD, RDFa en Microdata
Hieronder een voorbeeld van structured data voor het schema Blogposting. Met onderstaande data wordt aangegeven wat de titel en URL van dit blogbericht zijn:
Microdata-syntaxis volgens Schema.org:
<div itemscope itemtype=”http://schema.org/Blogposting”>
<h2><span itemprop=”headline”>Structured data met behulp van JSON-LD, waarom?</span></h2>
<span itemprop=”url”>http://www.sdim.nl/blog/..</span>
</div>
RDFa-syntaxis volgens Schema.org:
<div vocab=”http://schema.org/” typeof=”Blogposting”>
<span property=”headline”>…</span>
<span property=”url”>http://www.sdim.nl/blog/..</span>
</div>
JSON-LD volgens Schema.org:
<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”:”http://schema.org”,
“@type”:”BlogPosting”,
“author”:”Eden”,
“image”:”https://www.sdim.nl/wp-content/uploads/2020/01/DSC1407.jpg”,
“publisher”:{
“@type”: “Organization”,
“name”:”SDIM”,
“logo”: {
“@type”: “ImageObject”,
“url”: “https://www.sdim.nl/wp-content/uploads/2019/08/logo-sdi-768×339.png”}},
“headline”:”Structured data met behulp van JSON-LD, waarom?”,
“datePublished”:”2020-05-15T13:08:00-07:00″,
} }
</script>
Gebruik naast andere formaten?
In principe is het mogelijk om JSON-LD naast Microdata of RDFa te gebruiken in een website, maar hier zitten wel restricties aan. Zo is het bijvoorbeeld technisch mogelijk om de organisatiegegevens met structured data te verrijken middels JSON-LD, terwijl het schema “Breadcrumbs” al is geïmplementeerd met Microdata. Het koppelen van attributen in verschillende formaten binnen één schema levert echter problemen op. Bovendien raadt SDIM de implementatie van slechts één formaat aan, omdat dit eenduidiger en minder foutgevoelig is.
De switch maken van RDFa en Microdata naar JSON-LD?
Betekent dit dat je nu direct moet overstappen van RDFa en Microdata naar JSON-LD? Nee, dat hoeft niet. Als er al met succes structured data is geïmplementeerd op je website, is het geen hoge prioriteit om dit door de developer om te laten zetten naar JSON-LD. Zowel met Microdata als RDFa is het namelijk ook mogelijk om structured data toe te voegen aan je pagina’s. Alle drie de indelingen worden door zoekmachines ondersteund. Ben je bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website? Laat de structured data dan middels JSON-LD implementeren. Deze oplossing is namelijk het meest toekomstbestendig.
Aan de slag met structured data
Wil je meer weten over structured data of ben je geïnteresseerd in een structured data advies voor je website? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.
Vragen over zoekmachineoptimalisatie?
Reacties (0)