25 april 2025

Waar moet je op letten bij het kiezen van webhosting?

Deel 2 van de Deepdive in webhosting

11 minuten lezen
keuze tussen webhosting pakketten

Deepdive in webhosting. Wat is het en wat is de impact op seo en jouw organisatie?

In deze serie duiken we diep in her verhaal rondom webhosting. Zo kijken we naar de basis van webhosting (wat is het en waar bestaat uit het), maar willen we je op we helpen naar het maken van een goede of betere keuze als je in de markt bent voor webhosting. Tenslotte eindigen we met een uiteenzetting waarom goede webhosting belangrijk is voor jouw onderneming.

Als je een website wilt maken, moet deze ergens “wonen”. Oftewel een plek waar alle bestanden van je site staan opgeslagen, zodat mensen deze via internet kunnen ophalen en je website bekijken. Die plek noemen we webhosting.
Wanneer je een hostingpakket afsluit, huur je eigenlijk een stukje van een server. Zodra iemand jouw website adres (zoals jouwbedrijf.nl) intoetst, stuurt die server alle bijbehorende bestanden (bijvoorbeeld teksten, foto’s en HTML) naar de browser van die bezoeker. Zonder webhosting zou je website simpelweg niet bereikbaar zijn.

Webhosting regel je net zoals je een mobiel abonnement afsluit: je kiest een aanbieder, je kiest een pakket dat bij je past, en je sluit het af. Er zijn allerlei hostingbedrijven waar je zo’n pakket kunt kopen. Ieder pakket verschilt in eigenschappen wat je ervoor terug krijgt. Dit is wat je er doorgaans voor terug krijgt:

Allereerst is het belangrijk om te weten welk type hosting het beste bij jouw website past. Er zijn verschillende soorten webhosting en elke optie biedt voor- en nadelen afhankelijk van de behoeften van je website. Laten we de vier meest populaire soorten webhosting doornemen: shared hosting, VPS hosting, dedicated hosting, en cloud hosting.

Shared hosting is de meest betaalbare optie en ideaal voor beginners of kleine websites. Bij shared hosting wordt je website gehost op dezelfde server als andere websites. De serverbronnen, zoals CPU, RAM, en opslagruimte, worden gedeeld tussen meerdere gebruikers. Dit betekent dat je hosting relatief goedkoop is, maar ook dat de prestaties kunnen variëren afhankelijk van het verkeer van de andere websites op dezelfde server.

Het delen van de onderdelen van jouw webhosting is ook direct het risico. Als een andere website op dezelfde server een piek in verkeer ziet, trekt het veel van de beschikbare rekenkracht naar zich toe en ga je daar effect van ondervinden op jouw website. Soms kan een shared hosting honderden tot wel duizenden websites op één server hebben.

Wanneer voor shared hosting kiezen?
Shared hosting is perfect voor kleine websites, blogs of kleine bedrijfswebsites die niet veel verkeer verwachten. Het is de ideale keuze voor een hobbyist of een starter die een website wil zonder hoge kosten.

Het nadeel van een shared hosting wordt min of meer getackeld door VPS hosting. VPS hosting biedt namelijk meer controle en betere prestaties dan shared hosting. Hoewel je nog steeds een fysieke server deelt met andere gebruikers, wordt de server virtueel opgesplitst, zodat elke gebruiker zijn eigen toegewijde hoeveelheid CPU, RAM en opslagruimte heeft. Een website met piekbelasting kan dus niet zomaar jouw hardware opslokken. Dit betekent dat je meer controle hebt over je serverinstellingen en dat je website sneller en stabieler is, zelfs als andere websites op dezelfde server veel verkeer trekken.

Wanneer voor VPS hosting kiezen?
VPS hosting is ideaal voor groeiende websites die meer middelen nodig hebben, zoals grotere blogs, webshops, of websites die veel verkeer verwachten. Het is ook een goede keuze als je wat technische ervaring hebt en meer controle over de server wilt, zonder de kosten van een dedicated server.

Ga je een stap verder, dan kom je bij een dedicated server. Met dedicated hosting huur je een volledige server voor jouw website. Die server wordt dan dus niet gedeeld met anderen en daardoor beschik je over de volledige capaciteit van de server. Dit zorgt er doorgaans voor dat de website sneller en stabieler kan laden, zelfs bij veel verkeer. Het is de krachtigste en meest stabiele hostingoptie, maar ook de duurste.

Wanneer voor een dedicated server kiezen?
Dedicated hosting is perfect voor grote bedrijven of websites die veel verkeer ontvangen, zoals e-commercewebsites of publishers die aanzienlijke servercapaciteit vereisen. Het is ook geschikt voor bedrijven die volledige controle willen over hun serverconfiguraties, en bereid zijn te investeren in de stabiliteit die het biedt.

Tenslotte heb je nog zogeheten Cloud hosting. Cloud hosting maakt gebruik van een netwerk van servers die met elkaar samenwerken om je website te hosten. In plaats van dat je je website op één enkele server hebt, wordt je website verspreid over meerdere servers (oftewel ‘in de cloud’), wat zorgt voor meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Het voordeel van Cloud hosting is dat je automatisch extra servercapaciteit kan inschakelen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens piekverkeer, en weer uitschakelen wanneer het rustiger is. Dit maakt cloud hosting zeer schaalbaar en betrouwbaar.

Dit lijkt natuurlijk perfect, maar ook cloud hosting kent nadelen. Cloud hosting is vaak gebaseerd op een pay-as-you-go model, waarbij je betaalt voor de hoeveelheid servercapaciteit die je gebruikt. Dit betekent dat je kosten kunnen variëren, afhankelijk van het verkeer op je website. In rustige tijden kunnen de kosten laag zijn, maar tijdens pieken in verkeer (zoals een promotiecampagne of een Black Friday) kunnen de kosten aanzienlijk stijgen. Daarnaast word je data opgeslagen op vele servers. Dit in tegenstelling tot een fysieke server, waar je in feite heen kan rijden en deze kan managen. Daardoor kunnen er beveiligingsrisico’s zijn. Als er dus in één van de servers (vaak wereldwijd) een zwakke plek is, kan dit leiden tot een beveiligingslek.

Wanneer voor cloud hosting kiezen?
Cloud hosting is ideaal voor websites die verwachten snel te groeien, of voor websites die pieken in verkeer hebben (bijvoorbeeld seizoensgebonden). Het is ook geschikt voor bedrijven die veel flexibiliteit en schaalbaarheid nodig hebben, maar wel betaalbare prijzen willen voor hun hosting. Webshops of applicaties die 100% uptime nodig hebben, kunnen veel profiteren van de stabiliteit van cloud hosting.

Hierbij een overzicht van de verschillende soorten hosting:

Soort hostingVoordelenNadelenWanneer kiezen?
Shared hostingGoedkoop, ideaal voor kleine websites, eenvoudig in gebruik.Beperkingen door gedeelde serverbronnen, minder snelheid bij pieken in verkeer.Voor kleine websites, blogs of websites met weinig verkeer.
VPS hostingMeer controle, betere prestaties dan shared hosting, goede keuze voor groeiende websites.Vereist meer technische kennis, nog steeds afhankelijk van gedeelde serverresources.Voor groeiende websites, blogs of webshops die meer controle nodig hebben.
Dedicated hostingDeelt niet met anderen, maximale snelheid en stabiliteit, geen gedeelde servercapaciteit.Duur, vereist technische kennis voor configuratie, kostbare optie voor kleine websites.Voor grote bedrijven of websites met veel verkeer die maximale controle en prestaties vereisen.
Cloud hostingFlexibiliteit, schaalbaarheid, betaalt voor het gebruik, goede keuze voor websites met wisselend verkeer.Kosten kunnen onvoorspelbaar zijn, beveiligingsrisico’s door verspreiding over meerdere servers.Voor websites die snel moeten groeien of seizoensgebonden verkeer hebben, met flexibele schaalbaarheid.


Naar onze mening is er geen uniform antwoord dat voor alle websites en situaties geldt. De kosten nemen toe naarmate je meer van één server vraagt voor jouw website. Dus kosten spelen hierin een grote rol en moeten te dragen zijn. Hou bij kosten rekening mee dat je hier niet op blind staart. 1000 euro per maand voor hosting lijkt heel veel geld, maar het is de motor van jouw organisatie. Als je bespaart op je motor, kan dit je prestaties in de weg zitten.
Daarnaast is voor ieder type webhosting een passende toepassing. Een kleine blog kan op een shared hosting terecht, terwijl een grote webshop voor een VPS of dedicated hosting moet kiezen.

Toch kan het lonen om rond te kijken, want met een bedrag van bijvoorbeeld 500 euro per maand kun je bij de ene hosting provider veel meer krijgen dan bij de ander.

Hoe kun je het meeste halen uit jouw maandelijks bedrag voor hosting, nadat je je keuze hebt gemaakt tussen het hostingtype die bij jouw website past? Dan ga je kijken naar wat je in het webhostingpakket krijgt. In deel 1 heb je al kunnen lezen waar een webhosting uit bestaat, maar wat is nu een goed pakket dat bij jou past?

Tenzij je voor cloud hosting kiest, is de hardware één van de belangrijkste keuzes die je kunt maken. Hier heb je vaak wel inzicht in als je aan het rondkijken bent voor webhosting. Hierbij een aantal vuistregels:

  • CPU cores: Bij simpele websites (zoals een statische bedrijfswebsite) heb je vaak genoeg aan 1 of 2 cores. Heb je een webshop of WordPress-site met veel plug-ins? Dan zijn 2 tot 4 cores (of meer) aan te raden.
  • RAM werkgeheugen: Bij shared hosting krijg je vaak 512 MB tot 2 GB RAM, wat prima is voor eenvoudige sites. Voor shops, ledenomgevingen of websites met veel bezoekers is 4 GB of meer wenselijk.
  • Opslaggeheugen: Kleine websites redden het doorgaans met 1 tot 5 GB. Webshops of sites met veel media kunnen beter 10 GB of meer nemen. Let erop: sommige hosts tellen ook je e-maildata mee in deze opslag.
  • Dataverkeer: Websites die veel media-inhoud bevatten, zoals afbeeldingen, video’s, of productfoto’s, verbruiken meer dataverkeer dan websites die alleen tekst en afbeeldingen bevatten. Bovendien, als je veel bezoekers hebt, zal het dataverkeer ook groter zijn. Zorg ervoor dat je een plan kiest met voldoende bandbreedte of onbeperkt dataverkeer om te voorkomen dat je site trager wordt of zelfs uitvalt tijdens drukke periodes. Let wel, veel hostingproviders bieden onbeperkt dataverkeer in hun pakketten, maar wees voorzichtig. Onbeperkt betekent niet altijd letterlijk onbeperkt. Er kan een fair use policy zijn die je verkeer beperkt, afhankelijk van de belasting van de server.
    • Voor een kleine website is 5GB tot 10GB per maand vaak voldoende.
    • Middelgrote websites doen er verstandig aan tussen de 10GB en 50GB per maand te kiezen.
    • Grote websites of webshops hebben vaak veel media en dus veel bandbreedte nodig. Denk aan 50GB tot 200GB (of meer)
    • Streaming websites: 200GB of meer per maand

Andere keuzes binnen een pakket:

  • Aantal e-mailaccounts: De meeste hostingpakketten bieden tussen de 1 en 5 e-mailaccounts in hun basistarief, maar voor grotere bedrijven kunnen er meer accounts nodig zijn. Kijk goed naar het aantal accounts dat inbegrepen is in het pakket en of je daar makkelijk extra accounts aan kunt toevoegen als dat nodig is.
  • Mailboxcapaciteit: Dit bepaalt hoeveel ruimte je hebt voor je e-mails. Bij eenvoudige pakketten is de ruimte vaak beperkt (bijvoorbeeld 1 GB per mailbox), maar als grotere organisaties is het belangrijk om wat meer ruimte te hebben of zelfs een onbeperkte mailboxcapaciteit te hebben.

Vaak heb je hier geen directe invloed op, want dit is vaak een keuze van een hostingprovider. Mocht je wel de keuze hebben zijn hierbij wat handvaten om te bepalen welke software bij jou past:

Apache is ideaal voor wie flexibiliteit en compatibiliteit belangrijk vindt. Bij veel verkeer kan Apache trager zijn dan sommige modernere servers, vooral als je niet de juiste configuraties gebruikt.

NGINX is ideaal voor grotere websites die snel moeten laden en veel bezoekers aantrekken. Minder flexibel dan Apache: Hoewel het snel is, heeft NGINX minder mogelijkheden voor aanpassingen via modules dan Apache. Configuratie kan complexer zijn: Als je niet bekend bent met de instellingen, kan het in het begin wat lastiger zijn om te configureren.

LiteSpeed is ideaal voor wie hoge prestaties wil voor dynamische websites, vooral als je bereid bent om te betalen voor premiumfunctionaliteiten.
Laten we beginnen met wat webhosting eigenlijk is. Als je die zaken niet op orde hebt, kan je website net zo goed offline blijven. De volledige versie van LiteSpeed is betaald, wat het duurder maakt dan de andere twee opties (hoewel er een gratis versie bestaat).

“Koop een jas op de groei”, oftewel kies niet voor een hostingpakket dat nét aan past bij je huidige website. Ieder piekmoment gaat voor problemen zorgen en het belemmert daarnaast ook meteen de groei voor jouw website wanneer deze meer verkeer gaat trekken.

WordPress hosting is een type webhosting dat specifiek is geoptimaliseerd voor het hosten van WordPress-websites. Dit type hosting heeft vaak extra eigenschappen die WordPress websites helpen meer te halen uit hun website. Denk aan het optimaliseren van de databases, wat voor een verbetering van de snelheid zorgt. Daarnaast wordt bij WordPress hosting vaak WordPress al direct geïnstalleerd. Wel zo makkelijk als je hier niet al te veel verstand van hebt.

Als je het mij specifiek vraagt, vind ik de term WordPress hosting een marketingtrucje. WordPress kun je namelijk overal op hosten, van shared hosting tot VPS en dedicated servers. Er zijn alleen wat keuzes gemaakt bij WordPress hosting die het hosten van een WordPress website beter maken en de stap van het installeren van WordPress is al voor je gedaan.

De hardware en software van een hostingpakket is belangrijk, maar de keuze voor een hostingprovider kan een samenwerking en daarmee de prestaties van je website maken of breken.

Tip 1: Ga voor een hostingprovider uit het land waar de meeste bezoekers vandaan komen.
Jouw bezoekers ervaren de snelste ervaring als zij met een server moeten verbinden die dichtbij hen staat. Als het merendeel van jouw bezoekers uit Nederland komt, zorg dan voor een webhosting met een server die in Nederland staat. Dan heb je je eerste snelheidswinst al binnen.

Tip 2: Zoek naar de uptime en mogelijke uptime garantie.
Uptime is de tijd dat je website daadwerkelijk online is. Een hostingprovider met een hoge uptime (idealiter 99,9% of meer) zorgt ervoor dat je website vrijwel altijd beschikbaar is voor je bezoekers. Zoek daarnaast naar een mogelijke uptime garantie. Hostingproviders die een garantie bieden op uptime hebben vaak een compensatie regeling als ze deze belofte niet nakomen.

Tip 3: Klantenservice en ondersteuning
Goede klantenservice is cruciaal wanneer je hostingproblemen hebt (zoals technische storingen of serverproblemen). Je wilt een hostingprovider die snel kan reageren en technische ondersteuning biedt wanneer je die nodig hebt. Je hoopt het niet nodig te hebben, maar niets is frustrerender dan een website die offline is en een niet meewerkende klantenservice. Kijk bijvoorbeeld of de provider 24/7 klantenservice biedt of begrijpelijke documentatie waarmee je zelf problemen kunt oplossen.

Tip 4: Contract en kosten
De kosten verschillen natuurlijk per provider en per pakket, maar soms ook de verborgen kosten en contractduur. Veel aanbieders bieden lagere tarieven als je voor langere tijd vastlegt, maar kijk goed of je contract niet onterecht lang is. Let ook op de kosten voor uitbreiding, bijvoorbeeld wat het kost om je hostingpakket te upgraden als je meer bandbreedte of opslag nodig hebt. Tenslotte zijn er ook providers die kosten rekenen voor functies die een must zijn voor websites zoals een SSL-certificaat.

Tip 5: Extra functionaliteiten
Afhankelijk van je kennisniveau en behoeften, zijn er ook diverse extra opties waarop providers kunnen verschillen. Zo kunnen bieden providers wel of geen:

  • Gebruiksvriendelijke controlepanelen zoals cPanel, Plesk, of een custom dashboard.
  • One-click installaties voor veelgebruikte software (zoals WordPress, Joomla, of Magento).
  • Automatische updates van software en plugins om je website up-to-date en veilig te houden.
  • Gratis website-migratie als je van provider wilt veranderen.
  • Staging-omgevingen om nieuwe wijzigingen eerst in een testomgeving door te voeren.

Kosten zijn direct merkbaar en makkelijk vergelijkbaar, dus daar focus je al snel op. Alleen zijn er, zoals je leest, nog vele andere factoren die van belang zijn. Vergeet niet dat de website in zekere mate de motor van je organisatie is. In het geval van webshops zonder fysieke winkel is dit de drijvende kracht achter jouw organisatie. Je moet hier dan ook zeker niet op beknibbelen.

Een goede webhosting keuze heeft namelijk direct en indirect impact op jouw organisatie. Hier gaan we in deel 3 dieper op in.

Content

Weten of jouw webhosting voldoet?

Contact

Ook interessant
voor jou

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *