25 april 2025

Waarom is goede webhosting cruciaal voor je onderneming?

Deel 3 van de Deepdive in webhosting

7 minuten lezen
goede webhosting helpt ondernemingen

Deepdive in webhosting. Wat is het en wat is de impact op seo en jouw organisatie?

In deze serie duiken we diep in her verhaal rondom webhosting. Zo kijken we naar de basis van webhosting (wat is het en waar bestaat uit het), maar willen we je op we helpen naar het maken van een goede of betere keuze als je in de markt bent voor webhosting. Tenslotte eindigen we met een uiteenzetting waarom goede webhosting belangrijk is voor jouw onderneming.

Een goede keuze voor een webhosting komt jouw website ten goede. Een slechte keuze kan een bottleneck voor jouw online groei betekenen. In deel 1 en deel 2 heb je kunnen lezen wat webhosting is en waar je op moet letten bij het maken van de keuze voor een goede webhosting. In dit deel gaan we dieper in op de impact van webhosting op de prestaties van de website.

Wanneer je kiest voor webhosting, is het verleidelijk om te kiezen voor de goedkoopste optie. Maar slechte webhosting kan uiteindelijk veel meer kosten dan je oorspronkelijk zou denken. Een van de grootste risico’s van goedkope of onbetrouwbare hosting is downtime. Dit klinkt misschien als een klein probleem, maar downtime heeft serieuze gevolgen voor zowel je omzet als je merk.

Downtime verwijst naar de periode waarin je website niet beschikbaar is voor gebruikers. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals serverstoringen, technische fouten, slechte configuratie van je hosting, of zelfs onderhoudswerkzaamheden die verkeerd zijn uitgevoerd. Elke keer dat je website niet bereikbaar is, betekent dat verlies van potentiële klanten en verlies van omzet.

De kosten van downtime zijn zowel in directe schade te berekenen als in indirecte schade. Niet zozeer in harde cijfers, maar wel E-commerce websites die offline zijn, kunnen uitrekenen hoeveel conversies zij normaal op een dag en zelfs per uur doen en direct uitrekenen hoeveel omzet zij mislopen als de website niet bereikbaar is. Voor websites die leads genereren kan dezelfde berekening gemaakt worden, maar is dit wat minder vanzelfsprekend.

Indirect gaat downtime hand in hand met verlies van vertrouwen. Wanneer klanten of bezoekers je website niet kunnen bereiken, kan dit hun vertrouwen in jouw merk of bedrijf beschadigen. Als de downtime regelmatig voorkomt, kan dit leiden tot klantenverlies. Zelfs als je website weer online komt, kan het moeilijk zijn om de negatieve indruk van je klanten weer recht te trekken.

Daarnaast zorgt de traagheid van een website op eenzelfde manier voor een nare gebruikerservaring, wat leidt tot minder conversies en minder merkloyaliteit.

Website snelheid is niet alleen een technische kwestie, maar heeft ook een directe invloed op je omzet. Diverse studies hebben aangetoond dat een snellere en betere ervaring leidt tot een verhoging van de conversieratio. Uit een studie van skilled.co blijkt dat 47% van de consumenten verwacht dat een website in minder dan 2 seconden laadt. In diezelfde studie blijkt dat bij een laadtijd van:

  • 3,3 seconde, de conversieratio 1,5% was
  • 4,2 seconde, de conversieratio minder dan 1% was
  • 5,7+ seconde, de conversieratio minder dan 0,6% was.

Bron: https://www.cloudflare.com/en-gb/learning/performance/more/website-performance-conversion-rates/

Andersom heeft het een vergelijkbaar effect. Zo heeft Walmart uitgevonden dat voor iedere seconde dat de laadsnelheid verhoogde, conversies met 2% toenamen. COOK haalde nóg betere resultaten, maar liefst 7% meer conversies door de laadtijd met 0,85 seconden te verlagen.

Webhosting is vaak een ondergewaardeerde factor, maar heeft aanzienlijke invloed op SEO. De juiste webhosting kan niet alleen de snelheid verbeteren, maar ook andere belangrijke technische SEO-aspecten ondersteunen. Hieronder bekijken we de cruciale elementen van webhosting die je SEO beïnvloeden.

Websitesnelheid is al langere tijd een ranking factor. In mei 2020 kwam daar een verdiepingsslag op in de vorm van de Core Web Vitals. De Core Web Vitals zijn een set van drie belangrijke metrieken die de gebruikerservaring meten. Google gebruikt de Core Web Vitals om de algehele gezondheid van een website te beoordelen. Vanaf het moment dat Google deze introduceerde, heeft het al aangegeven dat de Core Web Vitals een ranking factor zijn.

verschil in laadsnelheid na hosting upgrade

Afbeelding: impact van goede webhosting op de core web vitals

Goede webhosting speelt een directe rol in het versnellen van de laadtijd van je pagina’s, wat essentieel is voor een goede LCP en INP. Dit hebben wij uiteraard getest voor onze klanten. Bovenstaand is een afbeelding van de laadsnelheid van één van onze klanten. De bovenste regel toont de snelheidswaardes op de oude webhosting, de onderste regel na het opschalen naar een nieuwe webhosting. Een significante verbetering in laadsnelheid zoals Time to First Byte and Start of Rendering.

Hostingproviders die snelle SSD-opslag, geoptimaliseerde servers, en CDN-integratie bieden, dragen bij aan betere Core Web Vitals, wat je ranking ten goede komt. Anderzijds, slechte hosting kan leiden tot langzame laadtijden en instabiliteit tijdens het laden, wat negatief is voor de Cumulative Layout Shift en dus SEO.

Het is belangrijk dat je hostingprovider een SSL-certificaat aanbiedt, dat nodig is om HTTPS te implementeren. SSL-certificaten versleutelen de communicatie tussen de server en de gebruiker, wat cruciaal is voor de privacy en veiligheid van je website. Websites zonder HTTPS kunnen door Google worden gemarkeerd als onveilig. Een beveiligde verbinding is dan ook een ranking factor.

HTTP2 is de tweede versie van het protocol dat wordt gebruikt om webpagina’s te laden. HTTP2 biedt snellere laadtijden door gegevens efficiënter te verzenden dan de oudere HTTP1.1. De meeste moderne hostingproviders ondersteunen HTTP2, wat zorgt voor een aanzienlijke verbetering in laadsnelheid en de gebruikerservaring. Dit is een belangrijke factor, vooral voor websites die veel mediabestanden gebruiken, zoals afbeeldingen of video’s. Hierdoor kan een crawler van een zoekmachine sneller door jouw website crawlen en beinvloed het de metrieken van de Core Web Vitals.

Crawlbaarheid verwijst naar het vermogen van zoekmachines om je website te doorzoeken en te indexeren. Je hostingprovider moet ervoor zorgen dat de server 24/7 beschikbaar is, zodat zoekmachines je website altijd kan crawlen wanneer het langs komt. Langzame servers of zelfs downtime kunnen ertoe leiden dat zoekmachines minder frequent kan crawlen of zelfs de crawl niet kan afmaken, wat je zichtbaarheid in zoekmachines schaadt.

Een snelle webhosting zorgt er daarnaast voor dat de zoekmachine sneller respons krijgt op zijn crawl en het daardoor minder tijd kost om te crawlen. Hierdoor kan het meer pagina’s crawlen in een crawl en dit komt je vindbaarheid ten goede.

Wanneer je website niet goed presteert, kan het moeilijk zijn om precies te achterhalen waar het probleem zit. Is het een technische fout in je website, een probleem met de server, of misschien zelfs een kwestie van je hostingprovider?

Probleem 1: langzaam laden

Als je website langzaam laadt, kan dit een teken zijn dat je hosting niet genoeg snelheid biedt. Google en andere zoekmachines hebben aangegeven dat laadtijd een belangrijke rankingfactor is, maar het heeft ook direct invloed op de gebruikerservaring.

Mogelijke oorzaak: De CPU
Wanneer de CPU overbelast raakt door te veel gelijktijdige verzoeken (bijvoorbeeld tijdens piekverkeer), kan de server traag reageren en jouw website langzamer maken.

Probleem 2: Website blijft soms hangen or reageert slecht op interactie

Als je website soms lijkt te hangen, of als het langzaam reageert wanneer je probeert in te loggen of pagina’s bewerkt, dan kan dit een teken zijn van onvoldoende RAM-geheugen.

Mogelijke oorzaak: RAM geheugen
Als je te weinig RAM hebt, kan de server niet snel genoeg reageren, vooral bij meerdere gelijktijdige verzoeken, wat zorgt voor een langzame gebruikerservaring.

Als je website voornamelijk tijdens piekmomenten (zoals in de ochtend of tijdens promotiecampagnes) offline is, is dit vaak een indicatie dat je hosting niet in staat is om pieken in verkeer te verwerken. In dit geval is het goed om te kijken naar een hostingpakket met betere hardware of een pakket dat kan schalen.

Webhosting is een onderschat onderdeel van de online aanwezigheid. Goede webhosting heeft een positieve impact op de resultaten en slechte webhosting heeft een negatieve impact op resultaten. Pakketten lijken op elkaar en, zonder dat je inhoudelijke kennis hebt van de pakketten, ga je al snel shoppen voor een goedkoper alternatief. Het voelt als een onderdeel van de bedrijfsvoering waar snel op bespaard kan worden. Toch is het de fundering van je online bestaan en op een fundering bespaar je niet, omdat dit voor instabiliteit kan zorgen.
Als je in de markt bent voor hosting kijk je naar je huidige en toekomstige wensen, vergelijk je de hardware die je krijgt en streef je naar de beste waarde voor het geld. Je hebt nu alle tools om de juiste beslissing te maken.

Content

Weten of jouw webhosting voldoet?

Contact

Ook interessant
voor jou

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *