25 april 2025

Wat is webhosting en waar bestaat het uit?

Deel 1 van de Deepdive in webhosting

9 minuten lezen
wat is webhosting

Deepdive in webhosting. Wat is het en wat is de impact op seo en jouw organisatie?

In deze serie duiken we diep in her verhaal rondom webhosting. Zo kijken we naar de basis van webhosting (wat is het en waar bestaat uit het), maar willen we je op we helpen naar het maken van een goede of betere keuze als je in de markt bent voor webhosting. Tenslotte eindigen we met een uiteenzetting waarom goede webhosting belangrijk is voor jouw onderneming.

Zoals je in deel 1 hebt kunnen lezen moet je met veel meer eigenschappen rekening houden buiten de prijs die je per maand betaalt. Het kan namelijk negatief uitpakken als je voor een goedkope optie kiest, terwijl jouw website veel meer vraagt. Maar het kan ook natuurlijk andersom, misschien betaal jij veel te veel voor wat je feitelijk nodig hebt. Je kan echter pas gericht shoppen voor webhosting als je weet waar je op moet letten.

Dit is letterlijk de ruimte die je krijgt op de server om je website op te slaan. Net zoals je opslag op je laptop hebt voor foto’s en documenten. Hoe groter je website (veel pagina’s, afbeeldingen, video’s), hoe meer opslag je nodig hebt. Voor een simpele site heb je vaak aan een paar gigabyte al genoeg.

Elke keer dat iemand jouw site bezoekt, wordt er data verzonden: tekst, afbeeldingen, misschien een filmpje. Dat tel je op bij je maandelijkse ‘dataverkeer’. Zie het als het internet bundeltje van je website. Veel pakketten zeggen ‘onbeperkt dataverkeer’, maar er zit meestal wel een grens aan wat eerlijk is bij gedeelde servers. Als je ineens viraal gaat, kunnen ze je vragen om te upgraden of ga je extra betalen voor deze piek in verkeer.

Dit zorgt ervoor dat de verbinding tussen een gebruiker en jouw website versleuteld is. Bezoekers zien dan zo’n slotje in de adresbalk. Je site URL begint dan met https in plaats van http. Het beschermt gegevens die mensen invullen op je site, zoals contactformulieren. Veel hostingproviders bieden tegenwoordig gratis SSL aan (bijv. via Let’s Encrypt), terwijl andere hostingproviders dit als extra pakket verkopen. Trouwens, Google vindt het trouwens ook belangrijk voor SEO.

Met FTP kun je bestanden handmatig naar je server uploaden. Bijvoorbeeld als je een webbouwer bent of even snel een bestandje wilt aanpassen of uploaden. Meestal gebruik je daarvoor een programma zoals FileZilla. Voor de meeste beginners is dit niet nodig, maar het is fijn om het als optie te hebben. Het kan sommige handelingen in bulk mogelijk maken of makkelijker maken, zoals het verkleinen van afbeeldingen.

Dit is je dashboard waar je alles regelt: e-mailadressen aanmaken, databases beheren, bestanden uploaden, domeinen koppelen. Sommige hostingpartijen hebben een eigen paneel, anderen gebruiken bekende tools zoals cPanel of DirectAdmin. Als het goed is, kun je hier als beginner prima mee uit de voeten.

Waar gewerkt wordt aan een website, kunnen fouten ontstaan. Gaat er iets mis? Dan wil je je site kunnen herstellen. Veel hostingpartijen maken dagelijkse of wekelijkse back-ups van je website. Je moet alleen kunnen checken of je die ook zelf kunt terugzetten, en hoe lang ze bewaard worden. Soms moet je voor handmatige back-ups extra betalen.

Een technische kijk achter de webhosting
Achter de schermen bestaat een webhosting uit veel meer dan je op de voorgrond in aanraking mee komt. Dit gaat dus eigenlijk over de “motor” onder de motorkap van je hosting.

Alles begint met een server. Die server staat meestal ergens in een datacenter en is 24/7 verbonden met internet. Er zijn verschillende soorten servers. De keuze voor een server bepaalt hoeveel vrijheid, snelheid en stabiliteit je krijgt. Wanneer je webhosting kiest, huur je namelijk niet alleen ruimte voor je bestanden, maar ook een stukje rekenkracht van deze server. Met name de hardware in de server is van belang in deze rekenkracht:

  • CPU-cores: Je kunt het zien als de motor van je website. De CPU (of processor) verwerkt alle aanvragen. Hoe meer CPU-cores, hoe beter je site meerdere dingen tegelijk kan verwerken. Denk aan meerdere bezoekers die tegelijk iets doen, of veel plug-ins die op de achtergrond draaien.
  • RAM geheugen: RAM is het werkgeheugen van de server. Vergelijk het met hoe je computer bestanden of processen tijdelijk opslaat in het geheugen om ze sneller te laten werken. Hoe meer RAM je hebt, hoe meer dingen tegelijk kunnen draaien zonder dat de server vertraagt.
  • Opslagruimte: De hardware die gebruikt word om de bestanden op te slaan. SSD-opslag is tegenwoordig de standaard. SSD opslag is namelijk sneller en betrouwbaarder dan oudere type harde schijven.
  • Caching zoals Redis-cache: Caching is een slimme manier om onderdelen van je website tijdelijk op te slaan, zodat ze niet telkens opnieuw berekend hoeven te worden. Redis is een type geavanceerde caching die veel wordt gebruikt bij snellere hostingpakketten. Redis bewaart gegevens in het geheugen, zodat de server supersnel bepaalde data kan teruggeven (zoals inlogsessies of winkelwagentjes). Het maakt je site niet alleen sneller, maar verlaagt ook de belasting op je CPU en database. Vooral handig bij dynamische websites zoals webshops.

De software van een server zorgt ervoor dat aanvragen worden verwerkt. Deze uitleg wordt iets technischer, dus probeer bij te blijven. De software is namelijk verantwoordelijk voor het ontvangen van die verzoeken, het ophalen van de juiste bestanden, en het tonen van je site in de browser van de bezoeker.

Er zijn verschillende populaire webservers, en ze werken net iets anders van elkaar. De drie bekendste zijn: Apache, NGINX, en LiteSpeed.

Apache

Apache is de meest gebruikte software voor een webserver ter wereld. Het bestaat al sinds 1995 en wordt veel gebruikt om de betrouwbaarheid en flexibiliteit. Het werkt daarom goed met verschillende soorten websites, van eenvoudige en statische sites tot complexe en dynamische websites. Door de flexibiliteit is Apache aanpasbaar door middel van modules (plugins), waardoor je het naar een gewenste structuur kunt aanpassen. Doordat het al lang bestaat is er veel (online) documentatie beschikbaar en is het makkelijk om problemen op te lossen of aanpassingen te maken.

NGINX

NGINX (uitgesproken als “engine-x”) is een open-source webserver die bekend staat om zijn snelheid en efficiëntie. In plaats van elk verzoek op een aparte manier te verwerken (zoals Apache), verwerkt NGINX meerdere verzoeken tegelijk. Dit zorgt ervoor dat het minder systeembronnen nodig heeft, wat het sneller maakt voor drukke websites. Het is dan ook vaak de keuze voor websites met veel verkeer, omdat het veel minder van een server vraagt dan Apache.

LiteSpeed

LiteSpeed is een commerciële webserver (hoewel er ook een gratis versie bestaat) en werkt op een manier die vergelijkbaar is met NGINX. Het is qua snelheid gelijk of zelfs beter is dan NGINX en heeft daarnaast nog meer functies gericht op website-optimalisatie zoals ingebouwde caching (er is ook een WordPress plugin voor).

Net zoals jouw computer thuis een besturingssysteem heeft (Windows, macOS of Linux), heeft een server dat ook. Het besturingssysteem bepaalt hoe alles op de server werkt, en hoe je ermee om kan gaan. De twee meest populaire opties voor webhosting zijn Linux en Windows, en beide hebben hun eigen voor- en nadelen.

Linux

Linux is een open-source besturingssysteem, wat betekent dat iedereen het kan gebruiken, aanpassen en verbeteren. Dat is meteen één van de voordelen. Het is gratis in gebruik en heeft verschillende distributies (versies), zoals Ubuntu, CentOS, en Debian. Linux heeft een aantal voordelen:

  • Linux is gratis, terwijl Windows meestal een licentie vereist. Dit maakt Linux aantrekkelijk voor veel webhosts en kleine bedrijven.
  • Linux is bekend om zijn stabiliteit en betrouwbaarheid. Het draait vaak al jaren achter elkaar zonder dat je het hoeft te herstarten.
  • Linux heeft een solide beveiligingsstructuur, wat het veiliger maakt voor veel hostingomgevingen.
    Het verbruikt minder systeembronnen dan Windows, wat betekent dat je server sneller werkt met meer bezoekers.
  • Webhostingtools: Linux heeft uitstekende ondersteuning voor veel open-source software zoals Apache, NGINX, MySQL, en PHP. Dit maakt het de go-to keuze voor de meeste websites (denk aan WordPress, Joomla, en andere CMS’en).

Windows server

Windows Server is het besturingssysteem van Microsoft en is speciaal ontworpen voor het draaien van servers. Het is een betaalde versie van het reguliere Windows dat we kennen op onze desktops, maar met meer functionaliteit voor websites. Ook Windows servers hebben een aantal voordelen:

  • Werkt goed met Microsoft-technologie: Windows is de beste keuze als je site draait op Microsoft-software zoals ASP.NET, MS SQL Server, of .NET. Als je een website hebt die deze technologieën gebruikt, is Windows een logische keuze.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Windows heeft een interface die lijkt op wat veel mensen gewend zijn. Het maakt het beheer van de server makkelijker, vooral voor mensen die niet gewend zijn aan de commandoregel (zoals bij Linux).
  • Integratie met andere Microsoft-producten: Als je bedrijf al veel gebruik maakt van Microsoft-producten zoals Office 365, Azure, of Active Directory, kan Windows Server goed samenwerken met deze diensten.

Databases spelen een belangrijke rol binnen webhosting, vooral als je website regelmatig verandert op het gebied van content. Denk bijvoorbeeld aan een website met boekingen, een webshop of een veiling.

Een database is een manier om informatie (zoals accountgegevens) op een gestructureerde manier op te slaan, zodat deze snel opgehaald en bewerkt kan worden. Het is als een digitaal archief waarin je gegevens netjes worden opgeslagen in tabellen, zodat de webserver ze snel kan vinden en gebruiken wanneer dat nodig is. Vrijwel alle voorkomende CMS’en maken gebruik van databases, van WordPress tot Magento en Shopify. Dit staat doorgaans in een database:

  • Webshops: Producten, klantgegevens en bestellingen worden allemaal opgeslagen in een database.
  • Boekingen: Nieuwe boekingen, klantdata, gebruikersaccounts worden in een database bewaard.
  • Veilingen: Nieuwe veilingen, gebruikersinformatie en orders staan allemaal in een database.

Er zijn verschillende soorten databases die worden gebruikt voor webhosting. Dit zijn de drie meest populaire:

  • MySQL/MariaDB: Deze zijn het meest gebruikelijk voor open-source software zoals WordPress, Joomla, en Drupal. Ze zijn snel, goed ondersteund en werken goed voor de meeste dynamische websites.
  • PostgreSQL: Een krachtigere database die vaak wordt gebruikt voor complexere websites of toepassingen..
  • SQL Server (van Microsoft): Deze wordt vaak gebruikt voor websites die draaien op Windows Server en afhankelijk zijn van Microsoft-technologieën.

Webhosting is dus waar jouw webhosting woont en bestaat uit een eigen infrastructuur. Maar hoe werkt dat dan als een gebruiker sdim.nl intoetst in zijn browser? Wanneer je in je browser sdim.nl invoert, gebeurt er een hoop achter de schermen. Je browser (bijvoorbeeld Chrome of Firefox) maakt op de achtergrond namelijk contact met een server, maar voordat dat kan gebeuren, moeten er een paar dingen gebeuren.

1. Het domein wordt opgezocht via DNS

DNS staat voor Domain Name System en is eigenlijk een soort telefoonboek van het internet. Als je naar sdim.nl gaat, moet het domein sdim.nl omgezet worden naar een IP-adres van de server die SDIM huurt, zodat de browser weet naar welke server hij moet zoeken. Dit gebeurt via een DNS-server. De DNS-server zoekt dit op en stuurt het juiste IP-adres terug. Dit IP-adres is de unieke locatie van de server die de website bevat.

2. De server ontvangt het verzoek en verwerkt deze

Nu je browser het juiste IP-adres heeft, maakt hij verbinding met de server die bij dat adres hoort. De server ontvangt het verzoek en weet welke website je wilt zien. De webserver software op de server (bijv. Apache of NGINX zoals hierboven uitgelegd) ontvangt het verzoek en zoekt de juiste bestanden op de server op die nodig zijn om de pagina te tonen. De server bekijkt bijvoorbeeld welke pagina je wilt zien (bijvoorbeeld de homepage van sdim.nl), en haalt de bijbehorende bestanden zoals HTML, CSS, afbeeldingen en scripts op.
Als deze bestanden gevonden zijn, stuurt hij deze terug naar je browser via het internet. Dit gebeurt heel snel, meestal in een paar milliseconden tot seconden.

3. De browser toont de website

De browser ontvangt de bestanden (HTML, afbeeldingen, CSS-stijlen, etc.) en begint met het weergeven van de website. Zo zorgen de HTML-bestanden voor de structuur, afbeeldingen en tekst van de pagina, de CSS-bestanden zorgen voor de opmaak (de kleuren en de layout die je ziet)

Bij iedere interactie met de website worden deze stappen herhaald. Als jij dus een link linkt of een productpagina opent, dan wordt er opnieuw verbinding met de server gezocht voor de juiste bestanden.

Je merkt dus al dat webhosting best veel verschillende eigenschappen heeft. Als je alleen al bekijk wat voor stappen op de achtergrond genomen worden als een bezoeker een pagina wilt bezoeken, besef je pas hoe snel alle processen moeten gaan. Je wilt niet dat je bezoeker moet wachten, dus je moet een snelle opslag hebben, efficiënt besturingssysteem, genoeg CPU cores en ook nog genoeg werkgeheugen.

Daarom nemen we je in deel 2 mee in het maken van een keuze van een webhosting pakket dat bij jou past.

Content

Weten of jouw webhosting voldoet?

Contact

Ook interessant
voor jou

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *