[VIDEO] Wat zijn de best practices voor Google Shopping campagne segmentatie?
Je zou misschien denken dat je met één Google Shopping campagne adverteert voor één webshop. In veel gevallen is één campagne voldoende. Sterker nog, als er niet genoeg conversiedata is, is het aan te raden om het bij één campagne te houden. Maar waarom zou je campagnes opsplitsen? En hoe kun je dat het beste doen? In dit blog geeft SDIM best practices voor Google Shopping campagne segmentatie.
Op basis waarvan kun je Google Shopping campagnes segmenteren?
Google Shopping campagnes zijn op te splitsen op basis van twee factoren:
- Productcategorieën
- Productprestaties
Als je campagnes gaat segmenteren, kies je afhankelijk van de situatie voor één van de twee typen campagne segmentatie.
1. Google Shopping campagne segmentatie: productcategorieën
We kijken eerst naar campagne segmentatie op basis van productcategorieën. Als je een webshop hebt met verschillende productcategorieën, kan het zijn dat je per categorie verschillende marges hebt. In dat geval verschilt de winst die je overhoudt per productcategorie. Om die reden is het belangrijk controle te houden over hoeveel je biedt per categorie.
Bij categorieën waar je minder overhoudt, wil je waarschijnlijk minder hoog bieden, zodat je naar verhouding ongeveer evenveel overhoudt als bij de producten waar de marges hoger zijn.
Omdat binnen Google Smart Shopping de biedingen op campagne niveau ingesteld worden, wil je productcategorieën met verschillende marges groeperen per campagne. Je stelt dan per campagne de kosten/baten doelstelling in die je wilt behalen, waarbij je rekening houdt met de productmarges. Je kunt dit doen op basis van de categorieën, maar je kunt ook op basis van margegroepen opsplitsen.
2. Google Shopping campagne segmentatie: productprestaties
Het is ook mogelijk om de campagnes te segmenteren op basis van productprestaties. Je deelt producten in, in verschillende campagnes omdat ze niet gelijkwaardig presteren. Als je één Shopping campagne hebt, kan het best zijn dat deze loopt op het doel dat je voor ogen hebt, maar dat er op productniveau een hoop producten zijn die niet goed scoren of niet of nauwelijks worden vertoond. De goed presterende producten halen het gemiddelde omhoog, waardoor de campagne an sich op doel loopt.
Zo is gemiddeld 80% van de omzet uit een webshop, afkomstig uit 20% van het productaanbod.
De prestaties van producten zijn in te delen in 4 categorieën:
- Top producten
Dit zijn de producten die boven de doelstelling presteren en voor de meeste omzet zorgen.
- Op doel
Dit is vaak de grootste groep producten.
- Onder doel
De producten die hierin vallen lopen onder de doelstelling.
- Slapend
Dit zijn producten die weinig vertoningen krijgen.
Door vier campagnes aan te maken en de producten op basis van deze factoren in te delen kun je per campagne kosten/baten doelstellingen instellen, zodat je niet te veel betaalt voor slecht lopende producten. Ook krijgen producten die niet vertoond worden op deze manier een eerlijke kans.
hulp nodig van een specialist?
Reacties (0)