23 mei 2022

[VIDEO] Waar moet je op letten bij SEO voor e-commerce?

3 minuten lezen
E-commerce

Hoe optimaliseer je een e-commerce website voor SEO? SDIM geeft best practices voor e-commerce sites!

SEO voor e-commerce is het bouwen aan een sterke organische vindbaarheid van een webshop in zoekmachines, met als doel het verhogen van de organische conversies.

Wanneer een webshop organisch goed vindbaar is, betekent dit er bezoekers op de website komen zonder hiervoor volledig afhankelijk te zijn van advertenties en betaalde marketingkanalen. SEO is een duurzame manier van online marketing en zorgt ervoor dat de webshop op lange termijn omzet realiseert en de webshop laat groeien. Daarnaast zorgt SEO ervoor dat bezoekers relevante content kunnen vinden op de website, de website gebruiksvriendelijk is én dat de ervaring op de bestemmingspagina beter is. Dit komt ten goede aan andere kanalen.

Bij e-commerce worden de zoekmachines vooral gebruikt voor het vergelijken van online aanbieders. Vaak zijn er veel zoektermen met hoge zoekvolumes en is de concurrentie erg groot. Belangrijk dus voor webshops om zich te onderscheiden. SEO voor e-commerce is een erg breed begrip, in dit blog delen we een aantal belangrijke aandachtspunten. 

Creëer productcategorieën en subcategorieën op basis van een zoektermen onderzoek. Een zoektermen onderzoek maakt inzichtelijk waar consumenten naar zoeken en hoe het assortiment kan worden opgedeeld in (sub)categorieën. Dit vormt de basis van de structuur van de website. Zo kan er passende content geschreven worden voor bijvoorbeeld een specifieke kleur of maat. Dit maakt het mogelijk om de beste content aan te bieden voor zoektermen waar minder zoekvolume (en dus concurrentie) op zit, maar die goed aansluiten bij het productaanbod. Ook is er sprake van een hoge koopintentie, omdat er specifiek gezocht wordt. 

Op een e-commerce website zijn productfoto’s erg belangrijk. Het is echter net zo belangrijk om deze afbeeldingen te optimaliseren. Voorkom dat er erg grote afbeeldingen worden geplaatst in de webshop. Dit maakt de webshop trager. Optimaliseer afbeeldingen vóór uploaden. Denk hierbij aan de grootte, moderne formaten en kwaliteit. Vergeet ook niet om de afbeeldingen te voorzien van relevante bestandsnaam en ALT tekst.

Structured data zorgt er voor dat een crawler, zoals de zoekmachine bot, de geboden informatie op een pagina beter kan begrijpen. Plaats het schema Product op productpagina’s. Dit maakt rich results mogelijk. Het Product schema voegt extra informatie aan de zoekresultaten toe, zoals bijvoorbeeld prijs, voorraad status en review sterren (als er een review module is geïmplementeerd). 

Crawlers gebruiken de interne links om nieuwe pagina’s te ontdekken en zo content te vinden. Maar niet alleen crawlers hebben baat bij een goede linkstructuur. Interne links op de juiste plekken zorgen voor een betere shop ervaring. Gebruikers vinden door middel van een goede interne linkstructuur gemakkelijker de categorieën en producten waarin zij geïnteresseerd zijn. Voorzie de interne links van een relevante ankertekst, zodat zowel gebruiker als crawler weet waar de pagina over gaat. 

Het hoofdmenu is één van de belangrijkste plekken voor interne links. Het is dus belangrijk om de belangrijkste hoofd- en subcategorieën in het hoofdmenu te verwerken. Zorg er echter voor dat het hoofdmenu overzichtelijk blijft. 

Ook belangrijk voor de interne linkstructuur zijn breadcrumbs. Breadcrumbs, oftewel het broodkruimelpad, functioneert als een soort navigatie op de website. De breadcrumbs bestaan uit links van de bovenliggende categorieën tot aan de homepage. 

Als de webshop goed loopt, komt het soms voor dat de producten uitverkocht raken. Het is belangrijk om na te denken hoe je als e-commerce webshop met uitverkochte producten omgaat. Is het product tijdelijk uitverkocht? Of komt het product nooit meer terug? Dit heeft invloed op de vervolgstappen die genomen moeten worden. Het is echter altijd belangrijk om de klant te informeren over de status van het product. Steeds meer webshops implementeren de mogelijkheid voor de consument om zich in te schrijven voor notificaties zodat de consument meteen in actie kan komen wanneer het product weer beschikbaar is.

Content

hulp nodig van een specialist?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *