21 december 2020

Video marketing update – december 2020

3 minuten lezen
Video en display

Ontdek in deze update de laatste ontwikkelingen in videomarketingland. SDIM zet alles voor je op een rijtje. Lees snel verder!

Eerder dit jaar lanceerde YouTube de tool ‘Find My Audience’. De tool helpt marketeers te begrijpen wie zijn meest waardevolle klanten zijn op YouTube, door inzicht te geven in relevante inmarket en affinity audiences. De tool is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk door toevoeging van visuele elementen. In onderstaand voorbeeld is gekozen voor een type inmarket doelgroep i.c.m. categorie ‘food’. Google biedt een zevental doelgroepen waaronder dairy & eggs, fast food meals en pizza.

voorbeeld doelgroepen find my audience

Voorbeeld doelgroepen ‘find my audience’

Recentelijk kondigde YouTube een nieuwe vorm van context targeting voor video’s aan, genaamd ‘dynamische lineups’. Deze geavanceerde vorm van context targeting is de volgende ontwikkeling in content targeting op YouTube. Hierbij gebruikt YouTube machine learning om elk kanaal op het platform beter te begrijpen. Dit biedt marketeers meer opties om YouTube advertenties te targeten.

Line-ups kunnen geselecteerd worden op basis van onderwerpen of relevante en populaire items. Enkele voorbeelden zijn sport, evenementen, reizen en videogames. Line-ups worden specifiek samengesteld per land om lokale relevantie te verhogen.

Dynamische line-ups zijn momenteel in enkele landen beschikbaar. In Nederland is het nog niet beschikbaar, maar naar verwachting zal dit in 2021 uitgerold worden. 

Google heeft YouTube toegevoegd aan attributie-rapporten voor Google Ads. De feature attributie-rapporten voor YouTube bevindt zich momenteel in de bètafase. Adverteerders die in aanmerking komen kunnen zich aanmelden om toegang te krijgen. De data is beschikbaar door naar ‘toeschrijving’ te gaan onder de kop ‘meting’ in het Google Ads account. YouTube advertenties zijn opgenomen in de rapporten toppaden, ondersteunende conversies en padstatistieken. Collega Chloë heeft eerder een blog geschreven over de nieuwe ontwikkelingen in YouTube attributie.  

Ook geeft Google aan dat het data-driven-attributiemodel voor meer adverteerders beschikbaar wordt. Dit attributiemodel maakt gebruik van machine learning om waarde toe te kennen aan advertentie-interacties tijdens het aankooptraject van een converteerder. Om betrouwbare voorspellingen te maken heeft het algoritme véél conversiedata nodig. De minimale vereisten voor data-driven-attributie zijn verlaagd geeft Google aan. Vereist zijn minimaal 3.000 advertentie-interacties en minimaal 300 conversies in de afgelopen 30 dagen. Voorheen was dit 15.000 advertentie-interacties en 600 conversies in de afgelopen 30 dagen. Kies indien mogelijk altijd voor het data-driven attributiemodel. 

data driven attributiemodel google


Het data-driven attributiemodel

Uit onderzoek van Google blijkt dat videoadvertenties bijdragen aan de prestaties van search campagnes. Video ads bezorgen adverteerders geen grote hoeveelheden traffic naar de website, maar dragen wél bij aan de totale performance onderaan de streep. In onderstaand voorbeeld zien we de (positieve) resultaten van het onderzoek over de invloed van video ads op de conversie metrics in search campagnes.

youtube ads resultaten op search

De invloed van video op search resultaten

Met de Responsive Video Ad is er een nieuw advertentietype uitgerold. Bij het gebruik van responsieve advertentiegroepen hoeft de marketeer maar één advertentie te maken die vervolgens in meerdere indelingen kan worden weergegeven, zoals InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen en video discovery-advertenties. Selecteer ‘responsief’ bij de keuze voor een type advertentiegroep binnen het Google Ads account. 

responsive video ads


Responsieve video ads

Video ads zijn nu beschikbaar voor het Google Display Network voor Smart Shopping campagnes. Bij het aanmaken van een responsieve display advertentie is het mogelijk om één video van 30 seconden toe te voegen.

video ads in google display


Video ads in smart shopping

De bereikplanner voor YouTube bevindt zich momenteel nog in de bètafase. De bereikplanner geeft een prognose van campagneprestaties op basis van de ingestelde doelgroep, het budget en de aanvullende instellingen zoals geografische locatie en advertentie-indelingen. Trends en historische resultaten van vergelijkbare campagnes uit het verleden worden gebruikt om prognoses te verantwoorden. De bereikplanner is beschikbaar in Nederland, echter dient een gebruiker aanvraag te doen om toegang te krijgen. Aanvraag om toegang tot de bèta te krijgen kan via dit formulier.

Content

hulp nodig van een specialist?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *