[VIDEO] Ga je over op een nieuwe website? Denk aan SEO!
Er zijn verschillende redenen om een nieuwe website te lanceren. Bijvoorbeeld dat de naam van je bedrijf en de domeinnaam verandert. In dit geval zul je een oud domein moeten overzetten naar een nieuw domein. Het verplaatsen van een oud naar een nieuw domein noemen we een migratie. Een migratie is vaak geen makkelijke klus en vereist veel tijd en aandacht. Je wilt immers na een migratie niet al je posities in de zoekmachines verliezen.
Het is erg belangrijk dat je, voor de lancering van je website, alle zaken in orde hebt. Je wilt natuurlijk dat de nieuwe website waar je zo trots op bent, door zoveel mogelijk mensen wordt bezocht. Houd bij het ontwikkelen van de website daarom goed rekening met SEO. Zo voorkom je problemen met zoekmachines en zorg je ervoor dat de prestaties van je website gewaarborgd blijven.
Waar begint SEO bij een migratie?
Het is essentieel om op voorhand een lijst met SEO vereisten op te stellen, nog voor je aan de slag gaat met bouw van de nieuwe website. Verder is het belangrijk om een lijst te maken van prioriteiten. Niet iedere migratie is namelijk hetzelfde. Ervaring leert dat voor livegang vaak niet alle vereisten doorgevoerd kunnen worden. Zorg ook dat de optimalisaties in de huidige website altijd worden overgenomen of uitgebreid worden in de nieuwe website.
Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de optimalisaties van de concurrentie. Hebben concurrenten een snelle website? Zorg dat laadsnelheid een hoge prioriteit wordt. Heeft de concurrentie uitgebreide zoekresultaten door middel van gestructureerde gegevens? Dan is het belangrijk dat je hier snel mee aan de slag gaat.
Aan welke SEO punten moet je nog meer denken bij een website migratie?
Bij de overstap naar een nieuwe website zijn goede technische optimalisaties natuurlijk essentieel. Maar het is niet het enige waar je goed op moet letten!
Naast technische optimalisaties zijn volgende punten ook erg belangrijk:
- De meting
Gaat over naar een nieuwe website? Zorg er dan voor dat de meting mee verhuist, dat alle doelen, filters en instellingen correct zijn ingesteld en dat de meting helemaal naar behoren werkt. Zo weet je gelijk hoe de website presteert na livegang! - Sitestructuur
Het vooraf bepalen van de sitestructuur is cruciaal. Dit doe je met behulp van een zoektermenonderzoek, waarmee je op basis van veel gezochte zoektermen je website inricht. Houd rekening met de opbouw van URL’s en interne verwijzingen op basis van deze zoektermen. - Indexatie
Werk je met filters of pagina’s die in meerdere categorieën vallen? Schrijf vooraf dan je indexeringsregels uit. Het is erg belangrijk dat elke pagina via één unieke URL bereikbaar is. - De migratie zelf
Een zeer belangrijk onderdeel van het overgaan naar een nieuwe website is uiteraard de SEO migratie zelf. De pagina’s die op dit moment goed presteren moeten blijven bestaan. Ga voor deze pagina’s altijd na hoe het komt dat deze goed presteren en zorg dat deze factoren niet verdwijnen. Denk hierbij aan de inhoud van de content, interne verwijzingen en gebruiksvriendelijkheid.
Hoe voer je een goede SEO migratie uit?
Het omleiden van alle oude URL’s naar de nieuwe locatie is een onmisbaar element in het waarborgen van de SEO prestaties. Zeker wanneer URL’s zijn veranderd. Maak daarom altijd een migratietabel waarbij je de URL’s die wijzigen, overzichtelijk in een document zet en vervolgens redirect naar hun nieuwe locatie.
Vergeet niet de volledig ingevulde migratietabel vooraf te testen, voordat de nieuwe site live gaat. Zo weet je of redirects correct worden uitgevoerd en zorg je ervoor dat zoekmachines je wijzigingen in de URL’s overnemen.
De ervaring leert dat bij het overslaan van de SEO migratie er na livegang een flinke daling kan ontstaan in organisch verkeer. Door goed te migreren minimaliseer je het risico op een daling en waarborg je de prestaties van je nieuwe website. Zo kan je website na migratie goed of nog beter presteren!
Klinkt dit traject ingewikkeld? Schakel bij de bouw van een nieuwe website altijd een SEO specialist in op het project, zodat jezeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Om je op weg te helpen bieden SDIM een checklist voor SEO migraties aan. Download de checklist en doorloop deze samen met je SEO specialist en webdeveloper, nog voordat je aan de bouw van de nieuwe website begint.
Hulp nodig met een migratie?
Reacties (0)