Trends op de arbeidsmarkt
In Q1 van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt nog verder toegenomen ten opzichte van Q4 2021. Er staan 133 vacatures open per 100 werklozen. Het CBS geeft aan dat de spanning op de arbeidsmarkt het hoogste was in de provincie Utrecht met 154 vacatures per 100 werklozen. Groningen had het minste last van deze spanning, daar waren 89 vacatures voor 100 werklozen.
Daarbij geeft NOS aan dat daarnaast veel mensen benaderd worden om over te stappen naar een andere baan. Het is voor werkgevers dus niet alleen moeilijk om nieuwe mensen aan te trekken, maar ook om bestaande werknemers te behouden. Bijna 38% werd het afgelopen kwartaal door een werkgever benaderd voor een overstap.
Mensen op de arbeidsmarkt zijn passief en willen graag benaderd worden. Vaak worden mensen benaderd via LinkedIn, maar dit kan ook op bijvoorbeeld een feestje.
SCP – Arbeidsmarkt in kaart
Het langlopende onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau sluit goed aan op de bovengenoemde trends. In deze derde editie ligt de nadruk op het behouden van werknemers, aangezien dat vele malen efficiënter is dan het aannemen van nieuwe werknemers.
De belangrijkste conclusie die hieruit voortkomt: er is meer nodig dan hoge salarissen en goede arbeidsvoorwaarden. Werknemers zijn zich bewust van de sterke positie waarin zij zich bevinden en verwachten daarom meer van hun werkgever. Er worden een aantal voorbeelden genoemd:
- Verlagen van werkdruk
- Aanbieden van scholing en training
- Meer kansen bieden voor mensen met een arbeidsbeperking
- Mogelijkheid creëren om thuis te werken.Â
Benieuwd naar de overige conclusies en verdere onderbouwing? Het volledige rapport kun je hier terugvinden.
Indeed uitingen nu ook op Facebook
Het ITA Brand product van Indeed is veranderd. Bij het inzetten van ITA Brand worden nu ook latent werkzoekenden benaderd op websites buiten Indeed. Voorbeelden hiervan zijn de feed van Facebook en Instagram.
Bij een klik op de advertentie kan een gebruiker landen op de werken-bij website van het bedrijf zelf of op de Company Page van dat bedrijf op Indeed. Indeed geeft aan dat 93% van de ITA Brand impressies een nieuw publiek bereikt. Daarnaast zijn 27% van de werkzoekenden sneller geneigd om te solliciteren na het zien van een ITA Brand uiting.
Emerce Recruitment 2022
In april was het weer zo ver: het Emerce Recruitment event. Een dag vol nuttige lezingen en workshops over alles rondom het vervullen van vacatures. Hierbij een samenvatting van de twee meest interessante lezingen van die dag.
Jouw recruitmentboodschap overtuigend op het scherm
Deze sessie werd verzorgd door Jasper Stokvis. Jasper is de directeur van Stokvis Content, een televisieproductiebedrijf. Zijn bedrijf heeft ervaring met werving door het maken van het programma ‘How to Get Noticed’. Dit programma gaan Arjan Elbers en Nigaio Wijnen naar verschillende organisaties om te helpen arbeidsmarkt- en recruitment uitdagingen het hoofd te bieden. Hieruit kwamen een aantal interessante learnings omtrent het overtuigend in beeld brengen van je recruitment boodschap:
- Benader de doelgroep zoals je zelf ook benaderd wilt worden: breng de boodschap op een eerlijke en oprechte manier over;
- Geen kunstjes uithalen, niet opleuken: doe je als bedrijf niet leuker of beter voor dan je eigenlijk bent. Kandidaten prikken hier doorgaans snel doorheen;
- Werk nooit met acteurs: dit valt altijd op en geeft de kijker het gevoel dat dit niet de echte situatie weergeeft;
- Gebruik geen scripted reality: ook hier heeft de kijker snel door dat er een verhaaltje wordt afgewerkt, in plaats van dat een werknemer een eerlijk beeld geeft over de functie of de werkgever;
- Opvolging: zorg dat de rest van het wervingsproces ook goed aansluit op de content. Doe wat je belooft en zorg dat de communicatie aansluit op de communicatie in de content.
Voor SDIM is dit niks nieuws, maar het is wel goed dit nog eens scherp op een rijtje te hebben. Vragen vanuit klanten gaan vaak over hoe je dit toe kunt passen in een advertising strategie, waarbij je vaak maar 20 seconden hebt om je boodschap over te brengen. In het ontwikkelen van zo een strategie kan SDIM uiteraard een rol spelen.
Irresistible Employer Branding
Deze sessie werd verzorgd door Ricardo Risamasu en Jari Kloppenburg van het employer branding bureau SteamTalmark. Iedereen heeft hun content (onbewust) wel eens voorbij zien komen. Dit is namelijk het bureau achter de bekende commercials van o.a. het leger, de politie, Essent en het Amsterdam UMC.
De sessie begon met hun zogenaamde bold statement: Corporate wordt Employer. Hiermee bedoelen zij dat je corporate branding intussen het belangrijkste onderdeel van jouw employer branding is geworden. In de huidige krappe arbeidsmarkt is er meer nodig dan een leuke video over waarom je bij bedrijf X zou moeten gaan werken.
Het is belangrijk dat kandidaten voor het zien van jouw boodschap al een positief beeld hebben van jouw organisatie. En dit kun je bewerkstelligen door employer branding de kern van jouw bedrijf te maken.
Hun gouden tip? Maak content die niet gaat over het vullen van vacatures, maar over het vullen van ambities van (potentiële) werknemers. Kandidaten zien daardoor welke rol de organisatie kan spelen in het vervullen van hun eigen ambities.
Dit is iets waar we bij SDIM ook steeds meer nadruk op leggen. Het is tegenwoordig steeds lastiger om nog te concurreren met arbeidsvoorwaarden en extraatjes, dus leg de focus op ambitie en speel in op gevoelens.
Nieuwgierig naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?
Iedere organisatie is anders en vraagt om een slimme strategie in deze uitdagende arbeidsmarkt. SDIM levert voor veel organisaties een belangrijke bijdrage in de wervingsstrategie. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!
hulp nodig van een specialist?
Reacties (0)