25 april 2025

TikTok SEO: hoe optimaliseer je je video’s voor de TikTok zoekmachine?

6 minuten lezen
Tiktok logo

Wist je dat TikTok allang niet meer alleen wordt gebruikt voor dansjes en grappige video’s? Vooral onder Gen Z groeit het platform razendsnel uit tot een volwaardige zoekmachine. Of het nu gaat om productreviews, hotspots zoals de nieuwste restaurantjes of tutorials, TikTok wordt steeds vaker ingezet om snel en visueel informatie te vinden.

Wanneer je je richt op Generatie Z, is het waardevol om in te spelen op hoe deze doelgroep platforms zoals TikTok gebruikt om informatie te vinden. Uit een recent onderzoek van Adobe onder Amerikaanse TikTok-gebruikers en ondernemers blijkt dat 41% van de gebruikers het platform inmiddels gebruikt om actief naar informatie te zoeken. Opvallend: 64% van deze groep is Gen Z, maar ook bijna de helft van de millennials zoekt steeds vaker via TikTok.

Kortom, het platform speelt een steeds belangrijkere rol in de oriëntatiefase – en dat biedt kansen voor bedrijven.

SEO werkt in de basis voor elke zoekmachine, of dat nu Google is of TikTok. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen hoe je optimaliseert voor deze platforms. Wie op TikTok gevonden wil worden, moet met andere factoren rekening houden dan bij traditionele zoekmachines. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen tussen Google SEO en TikTok SEO voor je op een rij.

Google SEOTikTok SEO
Keywords & zoekintentieKeywords, hashtags, zoekintentie
Autoriteit/backlinksEngagement op je post
SERP-featuresType content
Relevante en kwalitatieve contentTrends, kwaliteit en authentiek zijn
Tags (H1 – Meta Titel – Description)Tekstoverlay, gesproken tekst, ondertiteling

Met TikTok SEO optimaliseer je niet alleen de teksten in de beschrijving van je video, maar ook de gesproken tekst moet geoptimaliseerd zijn op de termen die worden gezocht op het platform.

Het is goed om te weten dat gebruikers op TikTok vaak zoeken met andere termen dan ze op Google zouden doen. Hoewel een zoektermenonderzoek via Google je een eerste richting kan geven, betekent dat niet automatisch dat dezelfde termen op TikTok ook populair zijn. Het zoekvolume verschilt, en ook de intentie achter een zoekopdracht kan anders zijn.

Daarom is het slim om je zoektermenonderzoek deels binnen het platform zelf te doen. TikTok biedt namelijk tijdens het zoeken automatisch suggesties aan, gebaseerd op veelvoorkomende zoekopdrachten van gebruikers. Zo krijg je direct een beeld van waar mensen daadwerkelijk naar op zoek zijn.

Let op: het algoritme personaliseert deze suggesties deels op basis van je eigen gebruik, dus voor objectief onderzoek kun je het beste een nieuw account gebruiken of incognito te werk gaan. Hieronder staan een paar voorbeelden van keywords die naar boven komen als we zoeken voor een online marketing bureau:

TikTok SEO zoektermen

Heb je eenmaal inzicht in relevante zoektermen, dan kun je deze op verschillende manieren verwerken in je content. Hier zijn een aantal praktische tips om je zichtbaarheid te vergroten:

Laat in je profieltekst en video-omschrijvingen duidelijk zien waar je content over gaat. Zo snapt TikTok (en je doelgroep) direct wat je biedt.

TikTok herkent ook gesproken woorden in video’s. Door belangrijke keywords hardop uit te spreken, vergroot je de kans om gevonden te worden. Combineer dit met het gebruik van populaire (rechtenvrije*) muziek om je bereik te boosten.

* Rechtenvrije muziek is belangrijk omdat je hiermee kan voorkomen dat je een copyright claim krijgt. Als je een zakelijk TikTok account heb moet je muziek halen uit de Commercial Music Library, dan weet je zeker dat het rechtenvrij is. 

Het platform leest ook on-screen tekst. Zorg dat je zoekwoorden zichtbaar zijn in de eerste paar seconden van de video, dat is hét moment om de aandacht te grijpen. Ondertiteling helpt niet alleen de vindbaarheid, maar maakt je video’s ook toegankelijker.

Gebruik tussen de 3 en 6 hashtags per video. Kies een mix van brede, populaire hashtags én meer niche-termen die specifiek zijn voor jouw doelgroep. Een handige tool om inspiratie op te doen voor trending hashtags is het TikTok Creative Center.

TikTok toont in video captions en comments steeds vaker blauwe, klikbare zoekwoorden, zogeheten search anchors. Dit zijn termen waar gebruikers veel op zoeken en die TikTok automatisch uitlicht. Door deze woorden op een natuurlijke manier in je captions te verwerken, vergroot je de kans dat jouw video gelinkt wordt aan populaire zoekopdrachten. 

De gemiddelde gebruiker scrollt razendsnel. Daarom werkt het goed om je boodschap binnen 30 seconden over te brengen. Start met een opvallende visuele trigger, een intrigerende vraag of een bold statement om kijkers meteen te pakken.

TikTok draait om relevantie en snelheid. Trends komen en gaan razendsnel, van geluiden en challenges tot bepaalde formats of edits. Als merk is het slim om hierop in te spelen, zolang het past bij jouw tone of voice en doelgroep. Meeliften op een trending audio of format kan je bereik aanzienlijk vergroten, vooral als je er een creatieve, eigen draai aan geeft.

Maar let op: TikTok-gebruikers prikken direct door commerciële of gekunstelde content heen. Authenticiteit is cruciaal. Laat echte mensen zien, spreek de taal van je doelgroep en durf af en toe los te laten wat je op andere kanalen gewend bent. Juist het spontane en herkenbare karakter van TikTok maakt het zo effectief, als je het goed inzet.

Om TikTok SEO zo goed mogelijk in te zetten, is het belangrijk te begrijpen hoe de klantreis van TikTok verloopt. TikTok-gebruikers bevinden zich tijdens het scrollen vooral in de awareness-fase van de marketingfunnel. Ze zoeken geen producten, maar willen vermaakt worden en nieuwe dingen ontdekken. Dit maakt TikTok ideaal om merkbekendheid op te bouwen met korte, pakkende en authentieke content.

Wanneer TikTok-gebruikers actief op zoek gaan naar reviews of ervaringen, bevinden ze zich meestal in de consideration-fase van de funnel. Ze kennen het product of merk vaak al en willen nu bevestiging, inspiratie of een persoonlijke mening voordat ze een beslissing nemen. TikTok is hierin uniek, omdat gebruikers niet alleen zoeken naar geschreven beoordelingen, maar juist vertrouwen op eerlijke, visuele meningen van andere gebruikers of influencers. Zoekgedrag zoals “review”, “ervaring met”, of “is dit het waard?” komt steeds vaker voor – vooral onder Gen Z en millennials. Het laat zien dat TikTok niet alleen fun is, maar ook functioneert als een belangrijke schakel in het aankoopproces.

Omdat TikTok als zoekmachine nog volop in ontwikkeling is, komen er regelmatig nieuwe features en tools bij. Zodra er betere manieren zijn om zoekgedrag op TikTok te analyseren of zoekterm data te verzamelen, delen we dat natuurlijk via onze blog.

Wil je als merk of organisatie zichtbaar zijn op TikTok? Dan is het essentieel om de vindbaarheid van je content strategisch aan te pakken. Door slim gebruik te maken van zoektermen, hashtags, gesproken tekst en visuele elementen vergroot je de kans dat je content wordt gevonden én bekeken door de juiste doelgroep.

Wil je aan de slag met TikTok maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je beter gevonden worden door jouw doelgroep op dit snelgroeiende platform? SDIM helpt je graag met een TikTok strategie die werkt. We helpen niet alleen met strategie en vindbaarheid, maar zijn ook gespecialiseerd in TikTok Shop Ads. Daarnaast kunnen we ook de volledige contentproductie voor je uit handen nemen, van script tot shoot.

Content

Neem contact met ons op

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *