23 oktober 2013

Think Digital verslag 22 oktober 2013

3 minuten lezen
Digital PR

Vandaag alleen een paar highlights van dag 2. Op het programma: wederom Youtube, maar ook display en een sessie over Google Analytics en Universal Analytics en tot slot: partnering met Google.

2 youtube videos worden ons getoond als succescases. de eerste video, met flinke productiekosten haalde 354.000 views tegen 4 cent per view, ofwel €40 CPM. Op een doelgroep 13 tot 40-jarigen is dat niet echt indrukwekkend t.o.v. een GRP ingekochte spot op deze doelgroep op TV. Impact van een Youtube video is uiteraard wel hoger dan een 30 secondenspot in een reclameblok natuurlijk, maar toch vreemd dat Google deze case neemt. De tweede video is wel een prachtig voorbeeld. Deze kostte €250 productie en haalde miljoenen views. Dat is natuurlijk wel een prachtige case voor de succesvolle inzet van Youtube.

De belangrijkste info uit de displaynetwerk sessie is dat met de nieuwe Google Display Netwerk engament ads een adverteerder alleen betaald voor interactie met bijvoorbeeld een uitklapbare banner. Het criterium is 2 seconden mouse-over minimaal.

Google AdWords kan nu ook, op basis van de eigen website, automatisch banners generen, en ik nog in HTML5. Helaas zijn de banners dan alleen bruikbaar op Google Display Netwerk en niet op andere websites. Evengoed een knappe ontwikkeling die we zeker gaan testen.

Verder werden dynamic remarketing aangehaald en similar audiences.

“Display will work for conversion” is de volgende boodschap. Maar dan moeten wel de banners van uitstekende kwaliteit zijn, bannervarianten getest en de campagneplaatsingen constant worden geoptimaliseerd en uitgebreid. Google noemt het “putting the effort in”.  Zonder optimalisatie gaat het niet werken. De placements zijn voor display wat keyword zijn voor search. Exact onze rol als bureau dus en daarom goed om te horen.

Dan volgen visies op Analytics:

  1. Holistische visie, vanuit de consument gezien, wat zijn de multiple touchpoints en devices
  2. Active measurement, setup. Je hebt alle data nodig op 1 plek. Universal analytics is de nextstep in die meting. De meting is niet meer een website an sich, maar users, via ingelogde bezoekers. Geen userlogin = geen universal analytics. Ook een kassasysteem kan info naar analytics sturen, maar ook apps, de AdWords campagne en meer. Daarmee onstaat een beter en completer beeld.
    Geen inlog? Geen zorgen, want vele Google mensen zijn ingelogd en op die manier gaat er vanuit Google steeds meer data beschikbaar komen waarmee resultaat beter kan worden inzichteljjk gemaakt en dus ook campagnes weer beter geoptimaliseerd.
  3. Fullcredit, attributie. Hoeveel waarde hecht je aan de verschillende de touchpoints en devices. Tool voor het krijgen van inzicht is customer journey to online purchase.

Wat lost conversieattributie eigenlijk concreet op:

  • Cross channel optimalisatie: display, search, youtube
  • Interchannel optimalisatie: bijvoorbeeld AdWords: general keywords, brandsearches en optimalisatie o.b.v. de sales die uit de combinatie voortkomt.

De basis voor meting is de keuze voor een meetmodel (=attributiemodel):

  • Firstclick
  • Lastclick
  • Spread evenly
  • U-vorm
  • Time-decay (later clicks/bezoeken tellen zwaarder dan voorgaande, oudere touchpoints)

De modellen zitten standaard in Analytics en testen is het devies van Google.

Productdata kan inmiddels ook handmatig in Google analytics worden geupload i.p.v. het meten van alleen urls alleen zoals dat nu gaat. Dat kan nuttig zijn voor het meten van meer data die standaard niet wordt meegenomen.

De belangrijkste afsluitende tip over Analytics die werd gegeven was.
Maak altijd segmenten aan voor mobile, tablets en desktop en kijk naar de verschillen. Optimaliseer op basis van je conclusies.

Content

hulp nodig van een specialist?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *