Zo creëer je een succesvolle advertising video: 8 tips
Maak je video’s voor advertising, maar behalen ze niet de gewenste resultaten? Ontdek 8 tips voor een succesvolle advertising video.
Je kunt er niet meer omheen: video is en blijft een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. Kanalen als TikTok, Instagram en Snapchat laten zien dat video dé content van deze tijd is en dit maakt het onmisbaar voor het bereiken en betrokken maken van je doelgroep. De engagement is dan ook vele malen hoger op een video dan op statisch beeld. Hoog tijd om de best practices van een actiegerichte video door te nemen, zodat ook je een sterke video neerzet binnen je advertentiekanalen.
1. Gebruik een actieve storyline
Waar we in films en documentaires gewend zijn om te kijken naar een traditionele storyline, bevat een succesvolle advertising video een actieve storyline. Een traditionele storyline begint met een inleiding voor het probleem, bouwt het verhaal daarna langzaam op richting een climax, gevolgd door de oplossing (het aanbod) en de branding van een product of dienst. Voor je online video advertentie heb je deze tijd helaas niet, vandaar dat we de aanleiding en opbouw achterwege laten. Een actieve storyline is actiegericht en begin bij de climax. We vermelden de belangrijkste boodschap al in de eerste 3 tot 5 seconden en bouwen daarna het verhaal weer af.
2. Houd de video zo kort mogelijk
Of je video nu op YouTube, Instagram of Facebook verschijnt, social media gebruikers hebben een korte aandachtsboog. Zorg er daarom voor dat je video niet langer duurt dan 15 tot 30 seconden. Voor YouTube mag de video tot 30 seconden duren, terwijl we voor social media kanalen als Facebook en Instagram een maximum aanhouden van 15 seconden. Vermeld de belangrijkste boodschap dus aan het begin, zodat ook afhakers deze informatie meekrijgen.
3. Laat het logo altijd in beeld
Plaats het logo de gehele video linksboven in de hoek. Zorg er daarnaast voor dat binnen de eerste vijf seconden het logo extra groot in beeld komt. Kijkers die na vijf seconden stoppen met kijken, hebben dan alsnog het logo gezien. Laat de voice-over aan het begin de naam van je merk of organisatie benoemen, voor een extra versterkend effect op de naamsbekendheid.
4. Vermeld altijd usp’s en een call to action
Binnen de video wil je de doelgroep vertellen waarom ze je product of dienst moeten afnemen en welke actie je van ze verwacht. Benoem daarom altijd twee tot drie unique selling points en eindig de video met een call-to-action. Laat de video verwijzen naar een landingspagina die hier naadloos op aansluit, zodat de kijker direct overgaat tot actie.
5. Richt je video mobile-first in
70% van de gebruikers kijkt de video op mobiel. Zorg er daarom voor dat je video mobile-first is ingericht. Denk hierbij aan strakke frames, goede close-ups en snelle shots. Gebruik in de eerste drie tot vijf seconden twee tot drie verschillende shots, om de aandacht vast te grijpen.
Houd er qua formaat en plaatsingen ook rekening mee dat de video geschikt is voor mobiel; hoe vertikaler het beeld is, des te meer ruimte je video inneemt op de tijdlijn van gebruikers.
6. Plaats de content binnen de ‘safe-zone’
Platformen zoals YouTube, Facebook en Instagram gebruiken features binnen het scherm. Erg handig als het gaat om buttons voor een call to action, website of ‘skip ad’. Maar dit zorgt er ook voor dat elementen onder deze features onleesbaar zijn. Zorg er daarom voor dat tekst en graphics altijd binnen de safe-zone vallen. Voor YouTube geldt dat de bovenste 10% van het scherm en de onderste 25% vrijgehouden moet worden. Voor Instagram en Facebook Stories hou je juist de bovenste en onderste 14% vrij van belangrijke tekst en elementen.
7. Gebruik formaten die passen bij het kanaal
Om de boodschap van uw video optimaal over te brengen, is het van belang om de juiste formaten voor het kanaal te gebruiken. Hiermee komt je video het beste tot zijn recht. We zetten de volgende verhoudingen in per kanaal:
- YouTube: beste beeldverhouding is 16:9
- Facebook, LinkedIn en Instagram: 16:9, 9:16, 4:5 en 1:1
8. Houd rekening met het geluid
Wist je dat 95% van de YouTube gebruikers advertenties met geluid aan bekijkt? Dit in tegenstelling tot Facebook, Instagram en LinkedIn, waar kijkers hun geluid juist uit hebben staan. Het is dus van belang de video strategie aan te passen op het kanaal. Investeer voor een succesvolle YouTube video in een sterke voice-over. Let er bij social media kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn juist op dat gebruikers zonder geluid de boodschap ook begrijpen. Gebruik hierbij extra tekst en eventueel ondertiteling.
Kun je niet wachten om je doelgroep te bereiken met een sterke video? Start vandaag nog met deze 8 tips en laat je verrassen door de resultaten! Ben je benieuwd naar succesverhalen? Lees onze cases waarin deze best practices hebben geleid tot unieke resultaten.
Reacties (0)