17 november 2017

Kanaalgroeperingen in Google Analytics

3 minuten lezen
Content

In Google Analytics kun je op verschillende manieren achterhalen waar jouw websitebezoekers vandaan komen. Komt iemand bijvoorbeeld via Google of Bing (bronnen) op jouw website terecht of is het organisch of betaald (medium)verkeer? Of misschien wel allebei? Om dit te analyseren gebruiken de meeste mensen de bron-/mediumrapportage. Helaas gaf deze rapportage alleen geen overall beeld van alle online kanalen. Daarom heeft Google Analytics ‘kanaalgroeperingen’ in het leven geroepen. SDIM onderzocht wat er allemaal mogelijk is met deze nieuwe tool.

Lang verhaal kort: met kanaalgroeperingen (kanalen)-rapportage in Google Analytics kun he snel overzicht krijgen over hoe al jouw kanalen presteren. Ook kun je snel de kanalen met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld hoe betaald verkeer ten opzichte van organisch verkeer presteert. Binnen Google Analytics zijn er twee typen kanaalgroeperingen, namelijk standaard en custom.

Binnen de standaard kanaalgroepering wordt door Google zelf op voorhand al de volgorde van de bronnen en/of het medium bepaald. In het geval van het kanaal â€˜organisch verkeer’ wordt bijvoorbeeld het medium ‘organic’ gebruikt. Hoe hoger de plaatsing, hoe belangrijker de toewijzing van een sessie aan een online kanaal wordt. Onderstaand een overzicht van alle standaard kanaalgroeperingen:

Het is mogelijk om deze standaard kanaalgroepen binnen Analytics aan jouw eigen wensen en eisen aan te passen, maar zowel Google zelf als de specialisten van SDIM adviseren je om dat niet zomaar te doen.

  • Het wijzigen van een standaard kanaalgroepering heeft namelijk permanent effect op nieuwe sessies.
  • Het wijzigen van een standaard kanaalgroepering wordt niet met terugwerkende kracht op data van voor de wijziging toegepast.

Google adviseert dus om standaard kanaalgroeperingen niet zomaar aan te passen, tenzij je precies weet wat je hiermee gaat doen. Door te kiezen voor custom kanaalgroeperingen is het mogelijk om nog meer inzicht te krijgen in jouw online kanalen en de volgorde van deze kanalen zelf vast te stellen. Een aantal voorbeelden waarom je ervoor zou kunnen kiezen om custom kanaalgroeperingen in te richten:

  • Je wilt inzicht krijgen in het resultaat tussen branded en non-branded zoekverkeer.
  • Je wilt bepaalde verkeersbronnen die Google Analytics niet in de standaard kanaalgroepering opneemt kunnen toevoegen.
  • Je wilt een strategie in kaart brengen door verkeersbronnen te groeperen. Voorbeeld: je hebt een aantal kanalen die je inzet voor branding doeleinden, deze kanalen kun je bijvoorbeeld groeperen onder custom channel group ‘branding’. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kanalen die je inzet voor performance of andere doeleinden.

Het mooie aan het op maat maken van de kanaalgroeperingen is dat deze functionaliteit met terugwerkende kracht data in de door je gedefinieerde kanaalgroepen kan plaatsen. Maar let op! Het aanmaken van een nieuwe custom kanaalgroepering staat los van de standaard kanaalgroepering en heeft geen effect op jouw ruwe data.

Nog even een aantal voordelen van custom kanaalgroeperingen op een rij:

  • Alle data kun je met terugwerkende kracht zien in de nieuwe gedefinieerde kanalen.
  • De custom kanaalgroeperingen worden aan jouw e-mailadres (als gebruiker) gekoppeld en zijn hierdoor voor anderen niet zichtbaar, tenzij je ze deelt.
  • Je kunt door je ingestelde UTM-tags aan een kanaalgroep toevoegen. Bijvoorbeeld nieuwsbrief als medium aan kanaalgroep-e-mail.

Met dit kennisartikel hopen wij je meer inzicht te hebben gegeven in de vele mogelijkheden van zowel standaard als custom kanaalgroeperingen binnen Google Analytics. Wil jemeer weten over het begrip kanaalgroeperingen en hoe je dit kunt vertalen vanuit de data, of wil je weten welke andere statistieken in relatie staan met kanaalgroeperingen? Neem dan gerust contact op met de specialisten van SDIM. Zij denken graag met je mee.

Bronnen:

Content

Meer weten over kanaalgroepering in Google analytics

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *