9 februari 2018

Header bidding: Wat je moet weten

Programmatic

Header bidding is hot. Sinds anderhalf jaar bieden Nederlandse uitgevers het aan en uit de Programmatic Advertising Study 2016 die IAB Nederland vorig jaar publiceerde blijkt dat voor 2017 een omzet van 5% uit header bidding werd verwacht. En de verwachtingen voor 2018 zijn helemaal hooggespannen, desondanks blijkt er in de markt nog veel behoefte aan meer informatie over header bidding. Wat kun je er nu precies mee?

Header bidding helpt uitgevers de reclameposities op hun website nog beter te verkopen via automated trading. Zo wordt bij header bidding een impressie op meerdere exchanges tegelijk aangeboden, waardoor meer partijen ook tegelijk kunnen bieden op dezelfde impressie. Dit in tegenstelling tot het watervalprincipe, dat lange tijd de standaard was. De komst van de header bidding-technologie heeft het advertising landschap dan ook uitgebreid met een nieuwe route:

Header bidding

Een nieuwe route die naadloos aansluit bij de verwachtingen die de markt van deze industrie heeft. Want in een industrie die ieder jaar zo explosief groeit volgen ontwikkelingen zich nu eenmaal in rap tempo op. Alleen al in 2016 is de programmatic advertising industrie met 20% gegroeid, naar een omzet van 225 miljoen euro in Nederland! Binnen deze groei verwacht een groot deel van de sector dus een belangrijke rol voor header bidding. Zo gaven de respondenten van de Programmatic Advertising Study 2016 die recent werd gepubliceerd door IAB Nederland, de brancheorganisatie voor marketinginnovatie en digitaal adverteren en waar SDIM uiteraard lid van is, al aan dat zij een omzet van 5% uit header bidding verwachten voor 2017. En dat is indrukwekkend te noemen, aangezien het aantal Nederlandse publicaties over dit onderwerp op 1 Google-pagina te tellen is.

Header bidding

De verwachtingen zijn dus hooggespannen, maar de meningen over header bidding lopen uiteen. Zo is de een van mening dat door de mogelijkheid van header bidding iedere adverteerder een gelijke kans heeft om de veiling te winnen, wat zorgt voor een win-winsituatie voor publishers en adverteerders. Het is namelijk zo dat de prijs meestal omhoog gaat, waardoor de omzet van publishers stijgt en tegelijkertijd adverteerders een eerlijker kans krijgen op de inventory die ze het liefst willen. Anderen zijn daarentegen van mening dat uitgevers niet de hoogste prijs krijgen omdat de biedingen niet in één enkel systeem concurreren. Daarnaast vereist header bidding veel onderhoud vanuit ad-ops.

Maar over één ding is iedereen het eens: header bidding is een ontwikkeling die scherp in de gaten moet worden gehouden. Om het keuzeproces om wel of niet mee te gaan in de header bidding-hype te vergemakkelijken heeft SDIM op basis van diverse publicaties, waaronder dit rapport van de IAB Taskforce Programmatic Advertising en deze blogpost, een overzicht gemaakt van de belangrijkste voor- en nadelen van header bidding.

  • De header bidding-technologie maakt het ook voor kleinere, gespecialiseerde demand-kanalen als rich media, outstream video, native advertising, tekstadvertenties, retargeting, et cetera mogelijk om op de eerste rij mee te bieden.
  • Doordat header bidding niet alleen beschikbaar is via één enkel kanaal, maar over meerdere SSP’s gaat, zal dit de transparantie in de markt vergroten. Zo kan de koperzijde budgetten toewijzen om de uitgaven efficiënter te besteden (bijvoorbeeld verborgen kosten vermijden) en kan de prognose met meer nauwkeurigheid worden bepaald.
  • Momenteel worden kleinere demand-kanalen gedwongen om met een DSP bij een SSP in te kopen, maar met header bidding kan dat rechtstreeks. Dat scheelt een hoop techniekkosten die nu aan de DSP’s en SSP’s worden betaald. Dat geld komt dankzij header bidding bij de uitgever terecht.
  • Programmatic buyers krijgen nu toegang tot een veel grotere inventaris dan bij de oudere watervaltechniek.
  • Header bidding is dynamischer dan de klassieke SSP-set-up. Inkomensniveaus kunnen nu niet meer worden vergeleken met die welke worden gegenereerd door de klassieke SSP-opstelling.
  • Header bidding vereist een aanzienlijke hoeveelheid middelen en tijd op het gebied van set-up en onderhoud.
  • Rapportering wordt arbeidsintensief doordat er wordt gewerkt met meerdere systemen.
  • Het wordt nog niet door alle gangbare SSP’s in Nederland ondersteund. 
  • Indien slecht geïmplementeerd kan header bidding voor een vertraging van de website zorgen.

Of header bidding ook voor jullie als organisatie interessant is heb je hopelijk op basis van deze inzichten nu kunnen bepalen. Indien je twijfelt of enthousiast bent, is het voorstelbaar dat je nog tal van vragen hebt. SDIM heeft jarenlange ervaring in het opzetten, optimaliseren en analyseren van programmatic advertising-campagnes en geeft je graag aan de hand van de doelstellingen een advies op maat.

Programmatic

Hulp nodig met programmatic advertising?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *