Zo bepaal je de website structuur
Een volledige handleiding met tips over het maken van een website structuur
Een website structuur of site structuur verwijst naar hoe een website is opgebouwd. Het kan gezien worden als de basis of de fundering van een website. De website structuur bepaalt niet alleen waar de content komt te staan, maar ook hoe gebruikers en zoekmachines crawlers op verschillende pagina’s terechtkomen en navigeren binnen de website. Het implementeren van een duidelijke website structuur speelt een rol in het gedrag van bezoekers op de website en kan conversies stimuleren.
Inhoudsopgave
Waarom is een duidelijke site structuur belangrijk?
Het hanteren van een duidelijke site structuur heeft invloed op:
- Website Beheer: Het beheren van een website kan een tijdrovende klus zijn. Maak het jezelf makkelijk door een duidelijke structuur te implementeren. Zo voorkom je gedoe bij het aanmaken van nieuwe categorieën en pagina’s, en nieuwe medewerkers begrijpen direct hoe de website in elkaar zit, waardoor het websitebeheer een stuk makkelijker gaat.
- Gebruiksvriendelijkheid: Door gebruik te maken van categorieën en subcategorieën in een website wordt de gebruiksvriendelijkheid vergroot. Bezoekers kunnen beter voorspellen wat voor soort producten of diensten er onder een categorie vallen. Hierdoor is het makkelijker om te navigeren door de website. Aan de hand van de categorie-indeling worden de breadcrumbs opgemaakt. Door breadcrumbs kunnen bezoekers duidelijk zien waar ze zich in de website bevinden.
- Organisch verkeer: Een site structuur is van invloed op hoe crawlers van zoekmachines de website uitlezen en indexeren. Naast andere technische aspecten speelt de structuur een grote rol hierin. En het organische verkeer is afhankelijk van deze factoren.
- Conversies: De site structuur wordt bepaald door de conversie funnel waar een bezoeker doorheen moet gaan om een conversie te doen. Zodra de funnel of structuur niet duidelijk is, kan dit tot minder conversies leiden.
Een duidelijke site structuur is essentieel om bezoekers en zoekmachines makkelijk door de website te laten navigeren. Ook geeft een site structuur de relatie tussen pagina’s aan. Door een duidelijke site structuur te hanteren zal de website sneller uitgelezen worden, wat kan zorgen voor organisch verkeer.
Wat voor soorten structuren zijn er?
Het is belangrijk om na te denken over de ideale structuur voor jouw website. Het maakt hierbij niet uit of je net bent begonnen met het bouwen van een website of juist een bestaande website wilt optimaliseren (streven naar verbetering). Er zijn diverse structuren die gebruikt kunnen worden om een website op te bouwen. De meest voorkomende structuren zijn:
- De piramidestructuur: Deze veelgebruikte sitestructuur is te herkennen aan een duidelijke hiëratische structuur. Bovenaan de piramide staat de homepagina, daaronder belangrijke pagina’s zoals over ons, diensten en contact en onder diensten vallen weer subcategorieën en ga zo maar door.
De oude website van SDIM hanteerde deze site structuur.
- De boomstructuur: Ook dit is een populaire vorm van een sitestructuur. In de praktijk zie je vaak dat blogs websites deze structuur hanteren. Net zoals bij de piramidestructuur staat de homepagina bovenaan. Daarna komen de categoriepagina’s aan bod, zoals bijvoorbeeld de categorieën: zakelijk, vrije tijd en retail. Hieronder vallen dan weer andere pagina’s die te maken hebben met die specifieke categorie.
- De matrixstructuur: De matrixstructuur wordt veel gebruikt bij e-commerce websites, omdat landingspagina’s met elkaar verbonden zijn. Deze vorm start met de homepagina en wordt vervolgens opgedeeld in verschillende productcategorieën, waar vervolgens weer diverse subcategorieën en producten onder vallen.
- De lineaire structuur: dit is een variant die niet heel veel websites gebruiken, omdat niet iedereen deze vorm altijd even gebruiksvriendelijk vindt. Het is eigenlijk een soort eenrichtingsweg en bezoekers kunnen niet gemakkelijk terug naar andere pagina’s binnen de site.
Website en URL-structuur: het verschil
In de marketingwereld wordt een sitestructuur ook wel een URL-structuur genoemd. Toch zit hier nog wel een verschil tussen. Een sitestructuur wordt namelijk gezien als het rangschikken van pagina’s voor de bezoeker. Een URL-structuur gaat over de opbouw van URL’s. Een goede URL-structuur is gebaseerd op de indeling van de website.
URL-structuur best practice
Het opmaken van de URL-structuur kan afhankelijk zijn van het soort CMS dat wordt gebruikt. Shopify voegt bijvoorbeeld automatisch collections (bij een categoriepagina), products (bij een productpagina) en pages (bij een normale pagina) toe in de URL.
Er zijn drie soorten structuren die gehanteerd kunnen worden voor het maken van een URL-structuur:
Diepe structuur
Een diepe structuur is te herkennen aan de lagen in de website structuur en ook de URL-structuur. Bij een diepe structuur is de indeling van de categorie en de URL-structuur duidelijk. Deze structuur kan toegepast worden bij leadgeneratie websites en webshops.
Voorbeeld diepe structuur:
Categorie weergaven: Homepage > categorie > subcategorie > subsubcategorie > product
URL-weergave: domein.nl/badkamer/badkamer-meubel/wastafel-meubel/wastafel-roze-120-cm
Platte structuur
Een platte structuur is te herkennen aan zo min mogelijk klikken vanuit het menu om bij de gewenste pagina te komen. De URL-structuur bevat weinig of geen lagen, bijvoorbeeld:
domein.nl/product/wastafel-roze-120-cm
Combinatie structuur
Een combinatie structuur is een veelvoorkomende structuur. Bij deze structuur zie je bij de categorieën een diepe structuur en bij product URL’s een platte structuur.
Voorbeeld:
domein.nl/badkamer/badkamer-meubel/wastafel-meubel/
domein.nl/product/wastafel-roze-120-cm
Er is geen goede of foute manier van het inrichten van URL’s. Zorg ervoor dat URL’s consistent worden opgemaakt en overeenkomen met de sitestructuur. Voorkom hoofdlettergebruik, tekens in de URL’s en vermijd zo veel mogelijk lidwoorden om de URL’s kort en krachtig te houden. Zijn de URL’s van je website erg lang? Geen zorgen, tegenwoordig is de lengte van een URL minder belangrijk. Het belangrijkste is dat de URL’s makkelijk te lezen zijn, duidelijk en ook makkelijk te delen zijn.
Website structuur bepalen, hoe doe je dit?
Een website structuur bepalen kan op verschillende manieren. Ongeacht of je al een website hebt of met een nieuwe website gaat beginnen de eerste stap is een zoekwoordenonderzoek uitvoeren.
Stap 1: Zoekwoordenonderzoek uitvoeren
De eerste stap voor het maken van een website structuur is het doen van een zoekwoordenonderzoek. Bedenk wel al van tevoren welke categorieën je op de website wil hebben en neem een kijkje bij de concurrenten om inspiratie op te doen. Bekijk welke zoektermen goed presteren, welke pagina’s veel verkeer opleveren en hoe hun website structuur in elkaar zit. Ga vervolgens aan de slag met een keyword onderzoek en maak gebruik van tools zoals Keyword Planner of Google Trends. Uit dit onderzoek komen zoektermen waar de doelgroep het meeste naar zoekt. Deze zoektermen kunnen gebruikt worden voor het aanmaken van pagina’s.
Daarnaast kan ook Google Search Console of Google Analytics 4 bij het doen van een zoekwoordenonderzoek je beste vriend zijn. Echter, kun je dit eigenlijk pas als uitgangspunt nemen zodra je website al enige tijd data verzamelt. In Google Search Console kun je namelijk zien welke pagina’s veel verkeer en conversie opleveren. Staan deze nog niet in het menu van de website? Voeg ze dan toe!
Stap 2: Zoekwoorden mappen
Nu je de zoekvolumes van de verschillende zoekwoorden in kaart hebt gebracht, is het tijd om de zoekwoorden te mappen. Maak clusters per categorie en bepaal welke zoektermen je voor een specifieke categorie gaat gebruiken. In deze fase is het aan te raden om ook al te kijken naar de URL-structuur.
Stap 3: Een website en URL-structuur kiezen
Bepaal wat voor soort website structuur en URL-structuur het beste bij jouw website past. Is dat de piramide, boom of toch de matrixstructuur? En welke URL-structuur past het beste bij de website structuur. Bedenk dit voordat je pagina’s gaat aanmaken. Wanneer een pagina eenmaal is aangemaakt en gepubliceerd is, zal er een redirect geplaatst moeten worden zodra je de pagina weer gaat verwijderen. Leer meer over toepassen van redirects in de blog over HTTP status codes.
Stap 4: Gedrag van bezoekers analyseren
Zodra de website met de nieuwe structuur of je volledige nieuwe website een aantal maanden online staat en verkeer krijgt, is het tijd om het gedrag van bezoekers te analyseren. Waar klikken de bezoekers op? Kunnen ze makkelijk door de website navigeren? Komen bezoekers op een orphan page terecht? Of haken bezoekers snel af? Implementeer de handige tracking tool Microsoft Clarity om deze vragen te beantwoorden. En optimaliseer indien nodig de website structuur.
Voorkom deze website structuur fouten
De structuur van je website en de opbouw van je URL’s vormen de fundering van je website. Het is essentieel dat zowel bezoekers als zoekmachine-crawlers moeiteloos door je site kunnen navigeren. Fouten in de website structuur kunnen leiden tot gemiste kansen en een verminderde vindbaarheid.
- Consistente website structuur: Een stabiele website structuur is cruciaal voor een positieve gebruikerservaring. Te frequente veranderingen kunnen bezoekers verwarren en ontmoedigen. Zorg ervoor dat wijzigingen in de structuur alleen worden doorgevoerd als ze echt noodzakelijk zijn. Een duidelijke en consistente navigatie helpt bezoekers snel te vinden wat ze zoeken.
- Vermijd een te diepe website structuur: Vanuit de UX wordt er bij het ontwerpen van een website de 3-click-rule gehanteerd. Deze regel beschrijft dat een gebruiker niet meer dan drie klikken nodig moet hebben om bij een conversie pagina te komen. Hoewel het voor een bezoeker gemakkelijk moet zijn om snel bij de juiste pagina uit te komen, kan het ook voorkomen dat er meer dan drie klikken tussen zitten. Het belangrijkste is om te voorkomen dat een bezoeker lang moet zoeken en te veel moet klikken. Bij een te diepe website structuur kan dit nog weleens voorkomen. Dit kan leiden tot hogere uitvalpercentages. Bouw je site zodanig op dat bezoekers in een vloeiende funnel terechtkomen, zonder te veel klikken. Gebruik van filters en subcategorieën kan de navigatie verder vergemakkelijken.
- URL-Structuur wijzigingen: Het aanpassen van je URL-structuur kan risicovol zijn. Zonder correcte redirects van oude naar nieuwe URL’s, kan dit leiden tot verlies van verkeer. Pagina’s die eerder goed scoorden in zoekmachines kunnen verloren gaan, wat resulteert in minder bezoekers. Wees voorzichtig bij het wijzigen van URL’s om negatieve effecten te minimaliseren. Grote URL en website wijzigingen kunnen beter bij een website migratie opgepakt worden.
- Orphan pages voorkomen: Pagina’s zonder interne links, ook wel orphan pages genoemd, zijn problematisch. Deze pagina’s kunnen wel in zoekresultaten verschijnen, maar zijn niet via de website te vinden. Dit kan leiden tot frustratie bij bezoekers die de pagina later niet meer kunnen terugvinden. Zorg ervoor dat belangrijke pagina’s altijd toegankelijk zijn via het menu, de footer, of interne links.
Optimaliseer je website- en URL-structuur zorgvuldig om zowel gebruikers als zoekmachines een naadloze ervaring te bieden. Zo maximaliseer je je online prestaties en vergroot je de kans op conversie.
Website structuur advies nodig?
Reacties (0)