16 juli 2011

Gemiddelde advertentiepositie in Google Adwords

3 minuten lezen
Google Ads Logo

Eerder deze week kwam Google met een interessant blogbericht over de gemiddelde advertentiepositie in AdWords. Hierin staat een aantal zeer interessante punten die SDIM je zeker niet wil onthouden.

Je bent waarschijnlijk wel al bekend met de “gemiddelde positie” die Google aan zoekwoorden en advertenties hangt. Google maakt hiernaast ook gebruik van twee andere termen. Vrij vertaald heeft Google het over de “pagina positie” en de “veiling positie”.

De “pagina positie” verwijst naar de plaats op de pagina waar de advertentie op Google vertoond wordt: boven de organische resultaten of aan de rechterkant van de organische resultaten. Zie bovenstaande afbeeldingen voor een voorbeeld.

De “veiling positie” heeft betrekking tot de rangorde waarin de advertenties worden vertoond. Advertenties met een “veiling positie” van 1 worden dus altijd als eerste vertoond, ongeacht de plaats (pagina positie) van de advertentie. Deze vorm kennen we als de gemiddelde positie die Google in Ads rapporteert.

Een advertentie met een gemiddelde “veiling positie” van 1 wordt altijd als eerste vertoond op Google, terwijl de vertoning hiervan op twee plekken kan plaatsvinden: boven of naast de organische zoekresultaten. Het is dus mogelijk dat de advertentie altijd op de eerste “veiling positie” vertoond wordt, maar dat deze ‘slechts’ aan de rechterzijde van de organische resultaten te zien is. Door de biedingen te verhogen kan je, mits de kwaliteitsscore het toelaat, de “pagina positie” van de advertentie verbeteren. De gemiddelde “veiling positie” blijft hetzelfde, maar dit resulteert wel in een betere “pagina positie”, namelijk boven de organische zoekresultaten.

Een veelgemaakte denkfout is dat een hoge positie in Google automatisch het beste resultaat oplevert. Hoewel een hogere positie over het algemeen zal resulteren in meer klikken, zullen deze klikken door een hogere bieding ook duurder zijn en wellicht niet altijd in verhouding liggen met de hieruit voortkomende baten. In plaats van te focussen op hoge posities, is het veel belangrijker om te kijken naar de kosten / baten verhouding. Zo kan het voorkomen dat de ene adverteerder het beste rendement behaalt op positie 2, terwijl dat voor een andere adverteerder positie 6 kan zijn.

Een interessante aanvulling is dat het verhogen van de biedingen desondanks kan resulteren in lagere posities. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is, zeker in het geval van brede zoektermen, niet het geval. Het kan immers voorkomen dat de advertentie in eerste instantie enkel wordt vertoond op een hoge positie naar aanleiding van een zeer relevante zoekopdracht. Nadat de biedingen zijn verhoogd op dit brede zoekwoord, kan de advertentie ook worden vertoond bij meer algemene zoekopdrachten, maar wordt de advertentie wel op een lagere positie vertoond. Ondanks dat de biedingen op dit brede zoekwoord zijn verhoogd, zal de gemiddelde positie van dit zoekwoord verlagen.

De “gemiddelde positie” zoals deze in AdWords wordt gerapporteerd, heeft dus meer gevolgen voor de optimalisatie van de AdWords campagne dan de voorgeen wellicht zou verwachten. Eerder genoemde punten zijn dan ook zeker de moeite waard om rekening mee te houden bij de optimalisatie van de AdWords campagne. Laat je daarbij vooral niet (ver-)leiden tot hoge posities, want uiteindelijk telt het rendement op de AdWords campagne.

Google Ads Search Certified

Hulp met Google ads?

Contact

Ook interessant
voor jou

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *