27 mei 2024

Drie grote trends & ontwikkelingen in de wereld van video & display advertising

4 minuten lezen
Video en display

Adverteerders kunnen sinds dit jaar Display Banners & DooH uitingen inkopen bij de eerste Nederlandse Retailer: Jumbo. Daarnaast zorgt AI voor kansen (& bedreigingen?) voor content creatie; welke tooling is er allemaal op de markt? En tot slot is Short Form Video niet meer weg te denken. Sterker nog, het aantal afgespeelde Reels is verdubbeld.

De Retailwereld is vol in beweging om hun omni-channel aanpak uit te breiden. Sinds januari 2024 voegt Jumbo display banners en digital out of home toe aan hun advertising platform. Het toevoegen van deze nieuwe advertising kanalen maakt Jumbo de eerste retailer in Nederland met deze mogelijkheid. Dit nieuwe systeem stelt adverteerders in staat om een meer divers publiek te bereiken, van online shoppers op Jumbo.com en de Jumbo app, tot de klanten die fysiek in de winkels aanwezig zijn. Ruim 500 winkels zijn aangesloten bij het DOOH netwerk. Adverteerders kunnen nu zelf deze schermen inzetten, monitoren en het resultaat optimaliseren. 

Digitale Retail Advertising bestond al in de andere advertisingvormen zoals Sponsored Products. Hiermee geven leveranciers hun producten extra onder de aandacht bij hun klanten. Dit kan ook bij retailers als Albert Heijn of BOL.

dooh-pepsico
banner-website-btween

De verwachting is dat naast de Jumbo, ook andere Nederlandse retailers met een ramp tempo gaan volgen met Display en DOOH advertentie plaatsingen. Een hele mooie ontwikkeling omdat je nog meer touchpoints toevoegt aan de customer journey van de klant. Ook in kader van het cookieloze tijdperk is het interessante ontwikkeling, gezien de doelgroep targeting first party data is van de retailer.

De interesse in (generatieve) AI en dan specifiek ChatGPT explodeerde eind 2022 / begin 2023. De hype rondom AI is wat afgenomen, al is (generatieve) AI natuurlijk een blijvertje.

screenshot-google-trends-chagpt-ai

Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie waarmee nieuwe vormen van content kan worden geproduceerd. Dit kunnen teksten zijn, maar ook afbeeldingen, muziek en video. Een bekend voorbeeld van generatieve AI is tekst creatie met ChatGPT. Of het creëren van afbeeldingen met bijvoorbeeld Midjourney.

Een aantal bedrijven is al flink bezig met het gebruik van generatieve AI. Zo heeft Coca-Cola vorig jaar in samenwerking met OpenAI een eigen AI-platform gelanceerd. Hiermee konden gebruikers digitale kunstwerken creëren. Een aantal van deze creaties werden ook gebruikt als reclame op de digitale billboards in New York’s Time Square en London’s Piccadilly Circus.

generatieve-ai-coca-cola-ad-768x626

Bron

Dat (generatieve) AI veel potentie biedt, is wel duidelijk. Op het gebied van efficiency gaf Mark Read, CEO van het bureau WPP, aan dat het gebruik van generatieve AI een kostenbesparing van een factor 10 tot 20 kan opleveren. Deze efficiency slagen zijn natuurlijk voor alle bedrijven interessant en maakt dat awareness campagnes voor meer adverteerders haalbaar zijn. Er zijn natuurlijk ook kanttekeningen bij het gebruik van (generatieve) AI. Een hiervan is natuurlijk de modellen en data die gebruikt worden. De output van generatieve AI is afhankelijk van de input. Als iedereen hetzelfde model en data gebruikt, dan kan dit ertoe leiden dat er minder diversiteit is in het resultaat dat wordt opgeleverd. Zeker als het oorspronkelijke dataset waarop een model getraind is eenzijdig is. Dit is ook een reden dat het cosmeticamerk Dove heeft beloofd om nooit generatieve AI te zullen gebruiken om echte vrouwen weer te geven in hun advertenties.

De Reels van Instagram, Shorts van YouTube en Tiktok’s van Tiktok zijn niet meer weg te denken. Short form video’s zijn mobile optimized video’s, verticaal en duren maximaal 60 sec. YouTube Shorts realiseren 70 miljard weergaves per dag en YouTube ziet een stijging van 50% in kanalen die shorts uploaden. Ook het aantal afgespeelde Reels is in het afgelopen jaar verdubbeld.

Waarom is Short form video content voor jouw bedrijf interessant?

  • Meer interactie dan normale social media posts: bij Reels is dit 22% meer dan de standaard posts. Uit onderzoek blijkt dat hoe minder volgers je hebt, hoe hoger het engagement rate is. Onder de 5.000 volgers is dit gemiddeld 3,6% en boven de 100.000 is dit gemiddeld 1.38%
  • Persoonlijker aanspreken van jouw doelgroep: als bedrijf spreek je direct van persoon tot persoon. Je maakt contact met de gebruiker door in de camera te spreken, zonder sterk geacteerde scènes. 
  • Grote (dure) videoproducties zijn overbodig: voor het creëren van short form content hoef je geen grote budgetten te hebben. Sterker nog; high-end en gelikte video producties werken minder goed. De ongepolijste, spontane en user-generated content spreekt de doelgroep meer aan!
  • Native advertentie type: effectieve short form video ads zien er niet uit als een typische advertentie. Het lijkt meer als een organisch geposte video. De branding is subtiel en het onderbreekt de gebruiker minder (zoals dit meer wel het geval is bij een YouTube video ad).

Short Form video’s zijn zowel organisch als geadverteerd erg succesvol in te zetten in alle fases van de marketingfunnel; awareness, oriëntation & action. Dit maakt het videotype voor elke doelstelling interessant. In de wereld waarin alles snel, sneller, snelst moet, weet dit type video tóch de aandacht bij gebruikers vast te houden. 

Ben je benieuwd hoe Short Form video’s kunnen bijdragen aan jouw doelstellingen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Content

hulp nodig bij display & video?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *