Maandelijks bespreekt SDIM de laatste ontwikkelingen op het gebied van display- en video marketing, zodat jij als online marketeer op de hoogte blijft van de laatste veranderingen. Lees snel verder!
YouTube introduceert 6 nieuwe AI features voor de Content Creator & Advertiser, experimenteert met reclameblokken op Connected TV (CTV) en ook Microsoft Advertising lanceert Video & CTV advertenties.
Ontwikkelingen binnen YouTube: 6 Nieuwe AI Features
In de Video & Display update van augustus werd al de geïntegreerde AI tool voor titels en beschrijvingen binnen YouTube Studio genoemd. En ook deze maand heeft YouTube niet stilgezeten wat betreft de AI ontwikkelingen.
- Dream Screen – AI gegenereerde achtergronden voor YouTube Shorts
Bij het creëren van een nieuwe short voer je een prompt in. Vanuit daar creëert AI een stilstaande of bewegende achtergrond.
Een kleurrijke achtergrond? Zo gefixt!
Momenteel is de functie beschikbaar voor een kleine groep gebruikers, maar zal begin 2024 beschikbaar zijn voor iedereen.
2. Gepersonaliseerde AI-gegenereerde ideeën in het YouTube Studio Dashboard
Heb je even geen inspiratie? Dan kan YouTube Studio je misschien helpen met haar AI gegenereerde suggesties. De ideeën zijn gepersonaliseerd per kanaal en gebaseerd op wat jouw kijkers al eerder hebben gezien op YouTube.
Na het zoeken op een onderwerp, bijvoorbeeld “Portugal”, komt YouTube met meerdere ideeën.
Na het klikken op één van de opties, zie je vervolgens een overzicht met inzichten van de doelgroep; hoeveel gerelateerde video’s er al online staan, onderwerpen die kijkers interessant vinden en welke video’s ze kijken.
Daarnaast vind je de specifieke content onderwerpen in bulletpoints opgesomd.
De eerste try-outs zijn al geweest en volgens YouTube geeft 70% van de ondervraagden aan dat deze nieuwe feature helpt bij het creëren van nieuwe content. Volgend jaar is de functie voor iedereen te gebruiken.
3. AI hulp voor de perfecte achtergrondmuziek in Creator Music
In Creator Music kunnen creators achtergrondmuziek vinden voor in hun video, zonder hun video-inkomsten te verliezen. Nu kun je muziek zoeken door te filteren op titel, genre, stemming, artiest en duur. Maar volgend jaar vind je jouw perfecte nummer door een prompt in te voeren. Beschrijf wat voor soort muziek je nodig hebt en YouTube komt met een aantal relevante opties. Je kan zelfs de uitkomst verder verfijnen door te vragen: “Show me only instrumentals please”.
4. Aloud – Video’s nasynchroniseren in een andere taal
Momenteel wordt getest met het nasynchroniseren van de talen Engels, Portugees en Spaans. Zo kunnen video’s ook in een andere taal beluisterd worden. Dit biedt kansen om met jouw video een breder publiek te bereiken. De AI-tool Aloud zit achter deze techniek en is in 2022 ontwikkeld door Google.
5. YouTube Create – Video Edit App
Met deze gratis mobiele app kunnen video’s op een laagdrempelige manier video’s editen. Het bevat eenvoudige functies, zoals het knippen en plakken van video’s, diverse overgangen, het gebruik van filters, toevoegen van copyrightvrije muziek en automatische ondertiteling. De app doet denken aan de CapCut app die veel TikTokkers gebruiken voor hun videobewerking.
6. Ontvang AI Feedback op de advertising video
Tot slot komt YouTube in 2024 ook met een nieuwe AI-functionaliteit voor videoadvertenties. In Google Ads kunnen adverteerders via de tabbladen Recommendations en Video Analytics vragen om feedback over de video. Vervolgens kan de AI-tool beoordelen of de YouTube best practices hierin zijn verwerkt. Mocht de uitkomst op te lossen zijn met een tool, dan zal Google deze direct adviseren.
De video wordt beoordeeld op;
- Merk logo: Is het logo de eerste 5 seconden prominent in beeld?
- Voiceover: Heeft de video een voiceover?
- Videoduur: voldoet de video aan de aanbevolen duur op basis van de doelstelling?
- Beeldverhouding: bevat de video minimaal 1 beeldverhouding: horizontaal, verticaal of vierkant?
Experimenten met YouTube advertenties
YouTube ziet de gemiddelde kijkduur stijgen op TV en is daarom druk bezig om de ervaring te verbeteren voor de gebruikers die video’s op hun TV bekijken.
- Reclameblokken met meerdere advertenties
Wereldwijd is er een experiment afgerond waarbij meerdere kortere advertenties werden getoond bij kijkers die langere video’s bekeken op TV’s. Volgens YouTube heeft 79% van de gebruikers namelijk een voorkeur aan langere reclameblokken, i.p.v. kortere ads verspreid over de video. Tijdens het experiment werden maximaal 10 ads vertoond, die soms wel en soms niet overgeslagen konden worden.
2. Aangepaste Afteltimer
Uit onderzoek van YouTube blijkt dat de meerderheid van de gebruikers liever de totale advertentie tijd wil weten dan het aantal resterende advertenties. Om die reden wordt nu getest met een verplaatste aftelklok (van linksboven naar rechtsonder) én die laat zien hoeveel seconden aan advertenties nog resterend zijn.
YouTube is veruit het meest gebruikte video platform in de U.S.
Uit onderzoek blijkt dat YouTube veruit de meest gebruikte video service is onder alle generaties van de US. Met name bij Gen Z (18-25) en Millennials (26-42). YouTube wordt daarna opgevolgd door Tiktok onder Gen Z en vervolgens door Facebook onder de 26-plussers.
Verder valt op dat 55% van de tijd mensen digitale video’s kijken via Connected TV. US gebruikers spenderen meer tijd aan het kijken van YouTube op hun TV dan op hun mobiel.
Ontwikkelingen binnen Microsoft Advertising – Video & CTV ads
Vanaf nu is het ook mogelijk om het Microsoft Advertising platform in te zetten voor video en connected TV (CTV). De advertenties op CTV zijn non-skippable video’s die worden getoond tijdens een film of serie van de gebruiker. De aangesloten streaming platforms zijn onder andere Fox, Hulu, & Discovery+. De video ads worden getoond op websites als MSN, CNN, Microsoft Start en The Wall Street Journal.
Opvallend is dat de publishers en streaming platforms niet heel groot zijn in Nederland.
hulp nodig bij display & video?
Reacties (0)