28 september 2012 (Laatst bijgewerkt: 26 november 2024)

Verbeter je organische vindbaarheid op YouTube

10 minuten lezen
Youtube

Na Google is YouTube de grootste zoekmachine ter wereld. Net zoals andere zoekmachines heeft ook YouTube een algoritme om jouw positie in de zoekresultaten te bepalen. Bij YouTube SEO staat het optimaliseren van video’s, afspeellijsten en kanalen voor een betere organische vindbaarheid centraal. Hoe beter YouTube begrijpt wat de inhoud van jouw video is en hoe deze past bij de zoekintentie van de bezoeker, hoe groter de kans is dat jij getoond wordt! Net als bij ‘traditionele SEO’ draait het om het vergroten van de zichtbaarheid van je content, maar met een focus op videomateriaal en het unieke algoritme van YouTube.

Je video’s optimaliseren is cruciaal voor je vindbaarheid, maar ook enorm belangrijk voor je kijkersbetrokkenheid. Wanneer je video’s goed zijn geoptimaliseerd, is de kans groter dat ze verschijnen in zoekresultaten en aanbevolen video’s, wat leidt tot meer kijkers en abonnees. Een effectieve YouTube-strategie combineert zowel technische optimalisatie als het creëren van waardevolle content die aansluit bij de wensen van je doelgroep.

Maar het gaat niet alleen om het aantrekken van kijkers; betrokkenheid is even belangrijk. Hoe langer kijkers naar je video’s kijken, hoe beter YouTube je inhoud waardeert en hoe hoger je video’s zullen scoren. Dit betekent dat je niet alleen aantrekkelijke en informatieve video’s moet maken, maar ook moet zorgen voor interactie door kijkers aan te moedigen om te reageren, te liken en zich te abonneren.

Het optimaliseren van je video’s brengt vele voordelen met zich mee:

  • Je bent zichtbaar op de twee grootste zoekmachines ter wereld
  • Concurrentie is vaak lager op YouTube dan in de zoekresultaten van Google
  • Je video’s optimaliseren voor YouTube kan ook invloed hebben op je zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google. Goede video’s worden namelijk ook steeds vaker direct in de zoekresultaten getoond.

Net als bij Google begint de inzet van je (commerciële) YouTube-video met grondig zoekwoordonderzoek. Dit is belangrijk om relevante zoekwoorden te definiëren en inzicht te krijgen in zoekvolumes op belangrijke keywords en onderwerpen. Begin met een zoektermenonderzoek dat specifiek gericht is op YouTube, omdat het zoekgedrag en de intenties van gebruikers op dit platform kunnen verschillen van andere kanalen.

Je kunt relevante zoektermen vinden via betaalde SEO tools zoals Ahrefs en Keywordtool.io. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de Google Keyword Suggestion Tool en de gegevens van je eigen Google Ads-campagne analyseren om waardevolle inzichten te verkrijgen.

Je kunt ook ‘gratis’ een zoektermenonderzoek doen door te kijken naar de suggesties die YouTube biedt wanneer je een zoekterm intypt in de zoekbalk of Google Trends. Een extra tip is om een sterretje voor je zoekterm te plaatsen, zodat je nog meer relevante suggesties kunt ontdekken. Dit onderzoek vormt de basis voor je video-inhoud, helpt je om invulling te geven aan je video en helpt je om kansen te spotten voor mogelijke nieuwe video’s die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep.

De videotitel is voor YouTube SEO een essentiële factor bij het indexeren van je video. Zorg daarom dat de juiste keywords hierin voorkomen en zorg dat deze vooraan staan. Om de boodschap goed over te brengen zorg je ervoor dat de belangrijkste informatie binnen de eerste 60 tekens staat. Na 60 tekens wordt de titel namelijk afgekapt. Beperk het gebruik van emoji’s en hoofdletters; je kunt ze gebruiken om belangrijke elementen te benadrukken, maar ‘ALL CAPS’ zorgt niet voor een betere beoordeling.

Zorg daarnaast ervoor dat de titel gebruikers nieuwsgierig maakt naar de video; trigger, beloof de kijker iets en wees hierbij concreet. Bevat de video bijvoorbeeld 5 tips of een kortingscode van 15%? Neem deze cijfers op in de titel. Daarnaast draagt een goede titel ook bij aan de CTR van je video, dus verwerk waar mogelijk ook een call-to-action in de titel.

En tot slot: Zorg er wel voor dat de titel past bij de inhoud van de video. Als de titel niet goed de verwachtingen evenaart, kunnen kijkers afhaken. Dit heeft weer gevolgen voor je vindbaarheid en kijkersbetrokkenheid.

Schrijf een originele beschrijving voor elke video. Een beschrijving vertelt de bezoeker en het YouTube algoritme waar deze over gaat. Je beschrijving wordt namelijk ook gebruikt bij het indexeren van je video, en hier is ook de keyword-focus erg belangrijk. In de beschrijving plaats je maximaal 5.000 tekens, waarvan de eerste 125 tekens het belangrijkste zijn. Alleen deze worden standaard weergeven onder een video, dus zorg dat hier de belangrijkste zoektermen en een call-to-action in staan.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips die jouw beschrijving tot een succes maken. Hier gaan we later in deze blog wat dieper op in:

  • Kijk altijd hoe je beschrijving getoond wordt op verschillende apparaten.
  • Gebruik videohoofdstukken.
  • Link naar andere belangrijke video’s of playlists.
  • Heb je samengewerkt voor deze video? Benoem deze kanalen of mensen. Laat anderen jouw bedrijf of website natuurlijk ook noemen als je hebt samengewerkt.
  • Link naar je eigen kanaalprofiel.
  • Voeg hashtags toe aan je videobeschrijving. De eerste drie hashtags die worden toegevoegd worden boven de titel van de video uitgelicht. Extra tip: door hashtags van concurrenten toe te voegen, vergroot je de kans dat jouw video’s getoond worden in het gedeelte ‘volgende’ bij video’s van concurrenten.
Hoofdstukken voor Youtube SEO
Voorbeeld thumbnail SEO voor Youtube

Zorg voor een aantrekkelijke thumbnail die de aandacht trekt en voeg tekst toe die gebruikers triggert om de video te bekijken. Dit kan de CTR verhogen. Houd hierbij wel in het achterhoofd wie jouw doelgroep is, wat qua stijl past bij jouw doelgroep en pas dit toe. Zorg ervoor dat je dit ook monitort, zo kan je experimenteren om erachter te komen wat voor jouw doelgroep werkt.

Als laatste: maak een opvallende thumbnail maar niet te ingewikkeld. Zorg ervoor dat je afbeelding leesbaar is en vergeet ook niet om een logo toe te voegen; een extra mogelijkheid om je merk te branden.

Bij het optimaliseren van je video is het cruciaal om de belangrijkste zoektermen tijdens de inhoud te benoemen. YouTube genereert namelijk transcripties van video’s, en door deze zoektermen te integreren, kan het algoritme beter begrijpen waar jouw video over gaat. Dit vergroot de kans dat je video sneller wordt weergegeven aan de juiste doelgroep. Daarnaast speelt de kijkretentie een belangrijke rol in het YouTube-algoritme; zorg daarom voor een boeiende introductie die kijkers meteen aanspreekt en hen aanmoedigt om verder te kijken. Aan het einde van je video is het nuttig om kijkers actief aan te sporen om te liken, reageren of zich te abonneren. Deze interactie is essentieel voor het algoritme en kan aanzienlijk bijdragen aan de groei van je kanaal. Door deze strategieën toe te passen, vergroot je niet alleen de zichtbaarheid van je video, maar versterk je ook de betrokkenheid van je publiek.

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw video verder te optimaliseren, zodat de interactie wordt bevorderd en de kijkretentie verbetert. Hoe meer kijkers zich betrokken voelen en door jouw inhoud navigeren, hoe beter het algoritme jouw video kan waarderen en aanbevelen aan een breder publiek. Denk hierbij aan de volgende elementen:

  • Het gebruik van kaarten in je video’s maakt ze interactiever en stimuleert de betrokkenheid van kijkers. Met kaarten kun je verwijzen naar andere video’s, afspeellijsten, kanalen of externe links, waardoor je kijkers aanmoedigt om verder te verkennen.
  • Daarnaast is het plaatsen van een eindscherm in de laatste 5 tot 20 seconden van je video een effectieve manier om andere inhoud op jouw kanaal te promoten, kijkers aan te sporen zich te abonneren of hen door te laten klikken naar je website.
  • Het toevoegen van timestamps in je videobeschrijving is eveneens cruciaal; hiermee kunnen kijkers eenvoudig naar specifieke momenten in de video navigeren, wat hun kijkervaring aanzienlijk verbetert. Zorg ervoor dat je minimaal drie timestamps toevoegt in oplopende volgorde, waarbij elke timestamp minimaal 10 seconden duurt en de eerste begint met 00:00. Timestamps kunnen zelfs in de zoekresultaten van Google verschijnen, wat niet alleen de zichtbaarheid van je video vergroot, maar ook bijdraagt aan een positieve gebruikerservaring.
Voorbeeld timestamps Youtube SEO

De belangrijke rankingfactor voor het YouTube algoritme zijn de gebruikte tags. Tags zijn kernwoorden om aan te geven waar je video over gaat. Verwerk daarom belangrijke zoektermen als tags. Hiermee vergroot je de vindbaarheid en help je YouTube om je video’s beter te categoriseren. Daarnaast worden tags gebruikt om in gerelateerde video’s te verschijnen. Tags zijn niet zichtbaar voor gebruikers, maar vooral bedoeld om het algoritme van YouTube.

YouTube laat gebruikers ongelimiteerd tags toevoegen, dus maak hier gebruik van om te vertellen aan YouTube waar de video over gaat. Tags moeten losse woorden zijn, dus verwerk zowel enkelvouds- als meervoudsvormen en de synoniemen van je focus-keyword(s).

YouTube is niet goed in het achterhalen waar je video daadwerkelijk over gaat. Daarom moet je door middel van titels, beschrijvingen, tags, ondertiteling en transcripties aangeven waar je video over gaat. Je kan een video daarom voorzien van een zogenaamd transcriptie- of ondertitelingsdocument. YouTube geeft aan dat dit document vooral voor kijkers met gehoorproblemen helpt, maar onze ervaring is dat YouTube een geschreven versie van de video natuurlijk zelf ook beter kan begrijpen door gebruik van keywords in plaats van een video waar audio de belangrijkste informatie bevat.

Als je toch al inspanning levert om je video goed te laten indexeren, is dit vaak een kleine extra moeite die flink kan helpen. Vergeet de keyword focus ook hier niet. Uploaden kan onder het kopje “ondertiteling” bij je video.

Views voor de video zijn erg belangrijk voor het YouTube algoritme. Deel de video daarom op alle eigen kanalen. Denk hierbij aan jouw eigen website maar ook andere platformen zoals social media. Zo kunnen gebruikers niet alleen makkelijk doorklikken naar je andere kanalen, maar dit versterkt eveneens de autoriteit van je kanalen. Gebruik hiervoor tools zoals de Google URL builder of een URL-shortener als goo.gl.

Een van de pijlers van SEO is het opbouwen van autoriteit. Ook voor YouTube SEO geldt deze pijler; backlinks naar je profiel en video’s helpt bij het beoordelen van je video. Ook backlinks naar het YouTube kanaal zelf worden ook aanbevolen.

Met alleen de correcte instellingen ben je er nog niet. YouTube wil, net als Google, vooral dat hun gebruikers vinden waar ze naar op zoek zijn. Slechte video’s zullen daarom altijd blijven falen, hoe goed bovenstaande punten ook zijn verwerkt. De volgende factoren bepalen daarom mede het succes van jouw video:

  • Het aantal views.
  • De kwaliteit van deze views: kijken mensen het complete filmpje uit, of klikken ze na enkele seconden weg?
  • Inkomende links. Net zoals Google kijkt ook YouTube naar het aantal inkomende links naar jouw video/videokanaal. Goede content wordt vanzelf gedeeld, maar zelf delen via social media, blogs, nieuwsbrieven enzovoorts, kan zeker helpen;
  • Ook Embedden helpt. Embedden is het insluiten van de YouTube video’s op websites. Zeker voor video’s met commerciële intentie is aan te raden deze optie altijd aan te bieden bij je video-instellingen. Wanneer je video vaker embedded wordt, zal deze meer views krijgen en beter presteren;
  • YouTube hecht veel waarde aan sociale content en interactie. Dat betekent dat je video beter zal ranken wanneer je video veel reacties en likes genereert (zelfs een thumbs-down kan helpen!). Blijf daarom ook zelf actief om je reacties te monitoren om bijvoorbeeld de video toe te lichten en vragen te beantwoorden, liefst gebruikmakend van links naar je site natuurlijk.

Optimale inzet van video’s op YouTube gaat dus vooral om het creëren van een perfecte mix: het begint bij een uitermate goede video, dan de juiste (technische) toevoegingen en instellingen bij het uploaden, om vervolgens de video te verspreiden en onderhouden.

Naast dat je goed vindbaar wilt zijn op Youtube met je video’s, zijn er buiten het platform Youtube nog meer mogelijkheden om je zichtbaarheid te vergroten. Goed geoptimaliseerde video’s worden namelijk ook bij steeds meer zoekopdrachten vertoond in de zoekresultaten. Ben jij op zoek naar een uitleg? Dan tonen de zoekresultaten video’s, geen geschreven content. De inhoud van je video’s en technische implementatie op jouw kanaal of website zijn daarom erg belangrijk.

Youtube video's in de zoekresultaten voorbeeld

Zie hierbij nog 3 tips om ook buiten YouTube succesvol te zijn met jouw video’s:

  • Website verrijken met video’s. Embed je nieuwe geoptimaliseerde video op je website.
  • Video Structured Data toevoegen (op je website) om de zoekmachine de video beter te laten begrijpen.
  • Breng de zoektermen met video resultaten in kaart en spot nieuwe kansen.

In de afgelopen jaren is het medialandschap aan het veranderen. Waar we vroeger informatie haalden uit boeken, kranten en de radio, hebben we nu alle informatie die we nodig hebben op zak en hoef je alleen maar je vraag of woord in te typen in een van de vele zoekmachines. Sinds de komst van sociale media zien we al een verschuiving van geschreven content naar visuele content.

Afbeeldingen en video’s zijn de nieuwe manieren om informatie over te brengen en zichtbaar te zijn voor jouw klanten. Google blijft daarin natuurlijk niet achter en past de zoekresultaten daarop aan. Bij veel zoekopdrachten worden niet meer alleen de ‘blauwe linkjes’ vertoond, maar ook foto’s en video’s om zo het beste antwoord te geven voor jouw zoekopdracht.

YouTube SEO of video-optimalisatie kan voor vele bedrijven en merken een belangrijke volgende stap zijn in de SEO-strategie.

Youtube

Meer uit jouw Youtube kanaal halen?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *